goran blažević Medium

Umaški putopisac Goran Blažević sinoć je u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige u pakračkoj Gradskoj knjižnici održao zanimljivo predavanje o svom projektu “Kontra vjetra” koji se temeljio na ideji da biciklom prijeđe 3500 kilometara, od Senegala do Sredozemnog mora, prateći jednu od tri migracijske rute koje afrički narodi koriste u pokušaju dolaska do Europe.

S obzirom da je početkom 2019. godine Goran imao priliku prijeći jednu od najvećih svjetskih pustinja, Rub al Khali, u Saudijskoj Arabiji, što je kasnije pretočio u putopis „Karavana“, misao o povratku u pustinju proganjala ga je cijele te godine te se odlučio vratiti u pustinju, i to u Saharu. Iako mu je prvotna zamisao bila propješačiti pustinju, zbog izrazito teških uvjeta, odlučio ju je prijeći biciklom.

knjižnica putopis Medium

„Svako putovanje želim na neki način povezati s nekim projektom, odnosno pričom, tako da sam odlučio pratiti jednu od mnogih afričkih migracijskih ruta. Inače, ova ruta je jako popularna, a u prošlosti ju je popularizirao poznati reli Pariz-Dakar. Svjedočio sam da je ona dosta prometna, bilo je i biciklista, no svi oni uglavnom su išli od sjevera prema jugu, zato što je to posebno područje na kojem se spajaju topli vjetrovi Sahare i hladni vjetrovi s Atlantika. Kad se oni spoje, na tom rubu kontinenta, snažno počnu puhati prema jugu i upravo zato je nelogično ustvari raditi tu rutu u kontra smjeru kao što sam ja radio“, objasnio je Blažević i dodao da mu se na projektu priključio i iskusni putnik na biciklu, Ivan Mladenović iz Šida kojeg do tada nije poznavao, ali ih je povezala ista ideja i želja za avanturom.

Za ovaj pothvat im je trebalo mjesec i pol dana, ali putovanje na kraju nisu završili prema planu jer je krenula pandemija koronavirusa i morali su se vratiti kući.

Na početku sinoćnjeg predavanja posjetitelje je pozdravila ravnateljica Monika Lucić Fider rekavši da „Goranova putovanja uvijek imaju u sebi i neku drugu dimenziju, neku misiju, nisu samo putovanja od točke A do točke B“. Blažević se inače prvi put predstavio pakračkoj publici prije dvije godine, upravo predstavljajući svoj putopis „Karavana“.

monika i blažević Medium