Bučje Rusan

Arhitekt Andrija Rusan autor je idejnog projekta spomen-obilježja Bučje u sklopu kojega bi se trebao urediti prostor bivšeg logora koji bi time postao reprezentativno područje od posebnog pijeteta i sjećanja na žrtve ovog zloglasnog logora iz Domovinskog rata.

Danas u 12 sati u vijećnici Grada Pakraca održana je prezentacija idejnog rješenja spomen-područja Bučje. Uvodnu riječ održala je županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić koja je predstavila zagrebačkog arhitekta Andriju Rusana, čiji je zadatak okupljenim predstavnicima braniteljskih udruga i logoraša bio prezentirati svoju viziju spomen-područja logora Bučje.

Bučje Jozić

Županica je rekla kako je svrha ovog predstavljanja kroz inicijalnu ideju pozvati sve zainteresirane, a posebice branitelje i bivše logoraše, da daju svoje sugestije, kritike i pohvale te da tako sudjeluju u stvaranju konačnog arhitektonskog rješenja.

Naručitelj projekta je županija Požeško-slavonska, a sama lokacija u vlasništvu je Grada Pakraca. Kada projekt bude dovršen, zamišljen je tako da ne zahtijeva zaposlenike te u skladu s tim novi objekti ne smiju biti zahtjevni za održavanje. Budući da je Bučje mala sredina koje ima tendenciju postati vikend-naselje, spomen-obilježje prilagođeno je karakteru lokacije te je zamišljeno kao otvoreni prostor koji će biti dostupan svim putnicima namjernicima.

Bučje ideja

Cilj ovog projekta jest dostojanstveno obilježiti mjesto stravičnih zločina na kojemu su na tragičan način stradali brojni nedužni civili, od kojih neki nisu pronađeni ni do današnjega dana.

Među prisutnima bili su i gradonačelnica Anamarija Blažević te predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić, koji su se složili kako im se sviđa način na koji je spomen-područje zamišljeno, a pohvalili su i osiguravanje kontinuiteta, budući da se svi dosad odrađeni radovi na lokaciji neće uklanjati, već će se zadržati u postojećem obliku.

Bučje Ivančić

Rusan je okvirno dogovorio naknadni sastanak s predstavnicima braniteljskih udruga i logoraša za idući mjesec, a ondje će razgovarati o sugestijama i eventualnim izmjenama inicijalne ideje.