prva stranica page 0001

Danas poslijepodne u prodaji će biti novi 615. broj „Pakračkog lista“ u kojem pišemo:

JESEN NA ČEKANJU

Prije nekoliko dana i kalendarski je završilo ljeto, što se ne bi moglo reći po trenutnim meteorološkim prilikama, jer nam termometri i dalje pokazuju temperaturu od gotovo 30 stupnjeva. I iako smo nakon ovog, rekordnog ljeta, svi već željni one „prave“ jeseni, izgleda da je ona još uvijek na čekanju.

S početkom rujna učenici su se vratili u školske klupe, i to podjednak broj kao prijašnjih godina, dok se za vrtić tražilo mjesto više, što je zasigurno lijepa vijest i za one najpesimističnije. Nakon povratka s godišnjih odmora započele su već uobičajene dnevne aktivnosti, ali i radovi i gužve na gradskim prometnicama i nogostupima, na koje smo, nakon nekoliko godina radova na aglomeraciji, možemo reći, i naviknuli.

Ovog ljeta svjedočili smo dobroj posjećenosti kulturnih i sportskih događanja koja su organizirana u sklopu Pakračkog ljeta, a očekujemo da će grad vrviti ljudima i na sljedećoj manifestaciji, „Slavonskom banovcu“ koji će biti održan sredinom listopada. Istražili smo kako su izgledali počeci ovog, sve poznatijeg i atraktivnijeg Sajma, kojeg svake godine posjeti sve više Pakračana i gostiju iz cijele Hrvatske, ali i šire, te donosimo detaljni raspored ovogodišnjeg programa. Upoznajemo vas sa novim gradom prijateljem Pakraca, mađarskim Csepregom, kao i s pričom o nastanku tog prijateljstva koje je završilo bratimljenjem.

U temi broja pročitajte o dvjema pakračkim autoškolama i o tome kako je nova tehnologija olakšala kandidatima polaganje ispita. Donosimo i intervju sa tajnikom Sportske zajednice Jasminom Ramićem, Siščaninom koji je nakon potresa došao u Pakrac i – ostao! U rubrici sugrađani pročitajte priču o Korneliji Kobetić, plesačici,  pjevačici, čuvarici domaćih pjesama i napjeva i učiteljici koja je ovih dana započela svoju sedamnaestu godinu rada s djecom u pakračkoj osnovnoj školi.

TEMA BROJA:

PAKRAČKE AUTOŠKOLE Uvođenjem tehnologije olakšano polaganje ispita

Iako Pakrac nije pregusto naseljen stanovništvom, nerijetko doživimo i “čepove” u prometu pri početku i završetku prve smjene. Ubrzaniji ritam života iziskuje posjedovanje vozila te često korištenje istog. Jedna od grupa ljudi koja često koristi i provodi vrijeme u automobilu su instruktori vožnje, koji kruh zarađuju osposobljavajući kandidate svih dobi pravilno upravljati vozilom. Neven Jakša i Tomislav Širac, vlasnici jedine dvije autoškole u Pakracu prenijeli su nam kakav je posao instruktora vožnje, koje su izmjene uvedene kroz godine i jesu li cijene autoškola poskupile.  Piše: Domagoj Ajman

INTERVJU:

JASMIN RAMIĆ, TAJNIK SPORTSKE ZAJEDNICE Što više djece i mladih poticati na bavljenje sportom

Sportska zajednica Grada Pakraca, zajednica koja broji dvadesetak lokalnih sportskih udruga te im pomaže u razvoju, od prošle godine ima novog tajnika, Siščanina Jasmina Ramića. Zajednica rukovodi s par sportskih objekata i organizira turnire u raznim sportovima, a najistaknutiji je tradicionalni ljetni malonogometni turnir koji je svake godine glavna i najveća sportska manifestacija u Pakracu te koja kroz dva tjedna svakodnevno okupi oko petsto gledatelja. Između ostalog, pitali smo ga kako je došao u Pakrac, kako se snašao u novom poslu, koji sportski objekti su sljedeći u planu izgradnje te iz kojeg izvora se izdvajaju financijska sredstva za sportske udruge. Razgovarao: Domagoj Ajman

SUGRAĐANI:

KORNELIJA KOBETIĆ, UČITELJICA Pjesma je pokretač mog života

 „... Dobro jutro preko polja, ili brijegom kud nas volja, srce pozna svaki put. Dobro jutro, dobri maju, dobro jutro, rodni kraju, tisuću i prvi put…“ Ovim je stihovima i pjesmom iz poznatog filma „Vlak u snijegu“ dočekao  4. rujna prvoškolce, u okviru prigodne  svečanosti, dječji zbor Osnovne škole „Braća Radić“ u Pakracu pod ravnanjem učiteljice Kornelije Kobetić,  koja je tom prilikom, zajedno s kolegama i djelatnicima škole dočekala, na najljepši mogući način, novu generaciju učenika. Piše: Duško Kliček

TRAGOM JANKOVIĆA 2023. Oživljen duh prošlih vremena

KOMEMORACIJA U KUSONJAMA  Na nama je da pamtimo, podsjećamo i upozoravamo

14. SAJAM „SLAVONSKI BANOVAC“ Grahfest, viteške borbe, koncert Željka Bebeka

100 GODINA DVD-A BADLJEVINA Vatrogastvo je naša tradicija i kultura

SIMBIOZA HAJDUKA I LIPIKA Ekipa kadeta/juniora odsad „Škola nogometa Li-Pa“

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra, Krndija), KTC.