TZPSŽ 14

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije kroz projekt Kreiranje novih turističkih proizvoda u sklopu razvoja brenda „Doživi kulturu“ prezentirala je u krčmi Stari fenjeri u Turniću u četvrtak, 28. rujna, nova jela Halštatske kuhinje temeljena na znanstvenim zapisima nastalima istraživanjem arheoloških nalazišta iz željeznog doba na lokalitetima u okolici Kaptola.

Projekt kojeg provodi TZ Požeško-slavonske županije ima za cilj ponuditi mogućnost ugostiteljskim objektima na području naše županije diferencijaciju ponude u odnosu na okruženje te kvalitetno prezentirati kulturnu baštinu, raditi na njenom razvoju, zaštiti i održivosti. Preko 20 godina traje sustavno arheološko istraživanje na lokalitetu Kaptol iz perioda starijeg željeznog doba koje, sa svojim timom, vodi prof. Hrvoje Potrebica sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu radi na popularizaciji i interpretaciji ove kulturno povijesne baštine.

Turistička zajednica je za ovaj projekt ostvarila suradnju sa kuharom sa višedesetljetnim iskustvom Brankom Ognjenovićem, koji je s oduševljenjem ušao u istraživanje i osmišljavanje  recepata  koristeći samo znanstveno potvrđene namirnice koje su bile poznate u željeznom dobu na području Europe.

Rekonstrukcijom nekadašnjih prehrambenih navika halštatske zajednice pronađenim u željeznodobnim grobovima dobili su se podaci da su prehrambene navike temeljile na žitaricama, voću, životinjama i ostalim namirnicama, a Ognjenović je osmislio i pripremio 12 recepata.

TZPSŽ 23

Pripremne radnje u kuhinji uključivale su proučavanje saznanja dobivenih arheobotaničkim i zooarheološkim analizama pronađenih materijala te odabir namirnica koje su i danas dostupne, a koje su dovoljno zanimljive i izazovne u smislu stvaranja privlačnog i ukusnog jelovnika. Hrana je kuhana u metalnim kotlovima, pečena na zagrijavanom kamenu, pečena pod pekom te dimljena.

Vlasnicima i predstavnicima ugostiteljskih objekata iz krčme Zlatni Lug, krčme Stari fenjeri, restorana Shhhuma te restorana Schön blick koji su pokazali interes uvrštavanja pojedinih prezentiranih jela u svoju ugostiteljsku ponudu Turistička zajednica Požeško-slavonske županije dodijelila je kamene za pečenje izrađene prema primjeru tada korištenog posuđa.

turistička

TZPSŽ 19

TZPSŽ 20