naslovna234
Dokumentarni film „Ljubav, smrt i njemačke marke“ imao je sinoć svoju hrvatsku premijeru u Gradskoj knjižnici Pakrac u sklopu Multipaka.

Uslijed potpisivanja međudržavnih ugovora, 60-ih godina prošlog stoljeća veliki broj turskih radnika preselio se u Njemačku u nadi za boljim životom, a dočekalo ih je upravo suprotno, loši radni uvjeti, niske plaće i rasistički ispadi sa smrtonosnim ishodim. Olakšanje od svakodnevice i poveznicu s domom pronašli su u glazbi. Turski kvartovi postali su mjesto stvaranja glazbene scene koja je postala subkultura, a glazba je postala glas otpora rasizmu i nasilju prema turskoj zajednici. Redatelj Cema Kaye na poseban je način oslikao duh i energiju vremena i dao povijesni pregled migrantske kulture otpora izgrađene na antirasizmu i radničkoj solidarnosti.

Multipak se danas nastavlja s Minimultipak programom za najmlađe ljubitelje glazbe od 10 do 13 sati, a u 19 sati bit će svečano otvorena izložba akademske slikarice Kristine Mareković "Harmonija pokreta" u gradskom muzeju.