školski vrtOsnovna škola braće Radića Pakrac 21. travnja dobila je priznanje za poseban element u vrtu, vrtno jezerce, u okviru natječaja „Najljepši školski vrt u Republici Hrvatskoj u 2022. godini“. Natječaj se već 30 godina održava u organizaciji Hrvatske radiotelevizije i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a ove se godine prijavilo 120 škola i vrtića, prenosi učiteljica Daliborka Duchač, koja je inicijatorica izgradnje jezerca, uz ravnateljicu Sanju Delač.

Ideja za projekt iznikla je od želje da učenici upoznaju bioraznolikost ekosustava pa se tako u jezercu mogu pronaći žabe, puževi, vretenca, daždevnjaci… Uz djelatnike škole, u izgradnji su pomagala i djeca čiji je sada zadatak čistiti alge i saditi biljke. Koristi imaju i u sklopu nastave, primjerice tijekom biologije učenici kontroliraju kvalitetu vode, mjere toplinu, uče stanja vode i slično. Vodene biljke koje se mogu pronaći su dijelom prirodne, poput perunike, a ima i kultiviranih poput rogoza, rekla je Duchač.

jezerce

Učiteljica nadodaje kako i u ostatku vrta ima raznih sadržaja poput deset tematskih gredica za začinsko bilje, ruže, perunike, zatim možemo pronaći atrij, voćnjake, ribiz, aroniju, razna ukrasna stabla starijeg i novijeg datuma. U sklopu cijelog vrta posađeno je čak 17 do 20 vrsta drveća, 17 vrsta grmlja, 40-ak vrsta trajnica, vodeno bilje, a ukupno sadrži između 90 i 100 vrsta biljaka. Uz ovoliku količinu biljaka ne manjka ni životinja pa učenici imaju mogućnost promatrati ptice stanarice kojima prave i hranilice.

Trenutno su u dvorištu škole pripreme za Vrtni festival koji će biti održan povodom Dana škole 29. svibnja gdje će svaki razred prezentirati svoj dio vrta. Festival je otvoren za roditelje i građane, a prema priloženom ne sumnjamo da će svi posjetitelji uživati.

jezero igra

Naslovna fotografija: Osnovna škola braće Radića Pakrac