naslovna Medium

Danas poslijepodne u prodaji će biti novi 609. broj „Pakračkog lista“ u kojem  pišemo:

Sarma

Naši stariji sugrađani se sjećaju izgleda središnjih gradskih ulica i trgova iz 80-tih godina prošlog stoljeća. Izlog do izloga, trgovina do trgovine, gotovo sve s natpisom „Budućnost“ kako je glasilo ime tada našeg velikog trgovačkog poduzeća koje je imalo u svom sastavu na desetke gradskih i seoskih trgovina mješovitom robom, ali i specijaliziranih. Bilo je i drugih prodavaonica, primjerice šest specijaliziranih obuće, potom tekstila (Varteks, NIK, Jukon), namještaja, bijele tehnike….. U kombinaciji s vrlo dobro opskrbljenom prodavaonicom građevinskog materijala (poznata „rupa“) i Papukovim servisom i trgovinom automobila Zastava (jedinom u regiji) Pakrac je bio regionalni trgovački centar. Dobro se toga prisjetiti u dane kada pripremamo obilježavanje Dana Grada, ali i zbog jedne druge činjenice. Prema nama neslužbenim saznanjima sisački trgovački lanac „Mlin i pekare“ ovih dana je preuzeo prodavaonicu mješovite robe „Krndija“ smještene na početku istoimene ulice. Pakrac time u svom naselju više nema niti jednu prodavaonicu mješovite robe u vlasništvu neke domaće tvrtke ili obrta. Sve su ih preuzeli trgovački lanci sa sjedištima u nekim većim hrvatskim gradovima ili čak europskog koncerna.

Da ne idemo samo u već daleku povijest 80-tih godina prošlog stoljeća, podsjetimo se malo stanja od prije 20-tak godina, odnosno iz 2004. godinu i dolaska prvog trgovačkog lanca,  KTC-a u Pakrac. Pakračani su do tada kupovali kruh, mlijeko i druge dnevne namirnice kod domaćih trgovaca: dvije ili tri prodavaonice „Krndije“, isto toliko Holda, u DUD-u („kod Ribe“), BiPi, „Ploštinčanki“, kao i u prodavaonicama dugovima načete Budućnosti koja je imala još uvijek, kao i dvije godina poslije,  pet ili šest svojih trgovina mješovitom robom od kojih je najpoznatija bila „voćarna“.   

Iza KTC-a je stigao Minaco (kasnije Billa, pa sada Spar) potom je PPK Bjelovar u stečaju preuzeo prodavaonice Budućnosti, stigao je Konzum, a na kraju je preostale naše male kvartovske dućane u vlasništvu Pakračana preuzela sisačka tvrtka „Mlin i pekare“. Ovih dana, taj proces završava. Pakrac i Pakračani više nemaju kvartovskih trgovina u svom vlasništvu. Kao što nemamo niti svoju stanicu za tehnički pregled vozila, svoje industrijske pogone ili ozbiljne građevinske tvrtke. Ostali su nam tek ugostiteljski objekti i poneka uslužna obrtnička radnja. Sve ostalo što ima veze s tržištem i novcem našlo se pod udarom globalizacije. Rječnikom jelovnika, svi jedemo sarmu, samo veliki meso, a mali kupus. Nažalost po male, taj trend je unazad dvadesetak godina sve izraženiji. I ne vidim kakve bi to demografske i gospodarske mjere, kakva politika, mogla zaustaviti, a kamo li okrenuti.

TEMA BROJA: PAKRAČKA DJECA U UDRUGAMA Sve prisutniji, značajniji i draži sadržaji

Što Pakrac u vannastavnim aktivnosti u dvadesetim godinama 21. stoljeća nudi djeci školskog uzrasta (7 do 15 godina starosti), koliko se na tom području promijenilo stanje unazad 20 ili 30 godina? Da bismo odgovorili na ovako kompleksno pitanje bilo je potrebno obaviti inventuru po različitim udrugama koje se bave kulturom, sportom i sličnim aktivnostima. Uglavnom jako puno posla pri čemu odgovori mogu biti višeznačni, a na neka pitanja ih niti nema ili su tek djelomična poput je li to više ili manje nego u drugim sličnim sredinama, tko to plaća i koliko to košta…?

INTERVJU: ANAMARIJA BLAŽEVIĆ, GRADONAČELNICA PAKRACA Godinu obilježila ulaganja u prometnu infrastrukturu

 Idući mjesec obilježavamo Josipovo, Dan Grada Pakraca. Već tradicionalno u našim lokalnim medijima, uoči tih dana objavljujemo razgovor s gradonačelnicom Anamarijom Blažević u kojem tražimo njenu ocjenu gradskih aktivnosti u prošloj godini i razgovaramo o temama bitnim za život u gradu kao što su gradilišta, rad gradskih ustanova i tvrtki, proračunu, kadrovima, udrugama… Razgovarao Darko Baronica

LJUDI I ŽIVOT: DUBRAVKA I OSKAR ARLAND Samo da „Sloga“ napokon dobije svoj dom

U pakračkom prigradskom naselju Prekopakra ili Preko Pakra kako se kroz jedno razdoblje svoje duge povijesti zvala, većina, ali stvarno većina, obitelji bili su ili jesu, prema svom interesu pa i dijelom  nacionalnoj opredijeljenosti, članovi ili „Češke besede“, ili „Seljačke sloge“, ili „Hrvatske žene“, ili svi izmiješani zajedno u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu, Nogometnom klubu „Slavonija“ ili pak u Društvu Mađara, ili Društvu Talijana. Tako brojna društva i udruge ima malo koje mjesto pa nije ništa neobično da  je i obitelj Dubravke i Oskara Arland, talijanskog porijekla,  našla svoje mjesto  u „Seljačkoj slozi“, Kulturno-umjetničkom društvu starom već 94 godine. Piše Duško Kliček

U novom broju još pročitajte:

NA PRIJEDLOG SUGRAĐANA Grad Pakrac u realizaciji malih komunalnih akcija

INVESTICIJE U KOMUNALCU Zanovljena i modernizirana oprema vrednija od 2 milijuna kuna

ENERGETSKA OBNOVA STAMBENIH ZGRADA U ovom ciklusu prošle dvije zgrade

PREHRANA SREDNJOŠKOLACA Do užine iz kantine i aparata

OSNOVNA ŠKOLA U PROJEKTU DJEČJEG PODUZETNIŠTVA O važnim temama kroz poduzetničku igru

NOĆ MUZEJA 2023. Još jedna uspješna noć kulture, lokalne baštine i zabave

PISALI SMO PRIJE 30, 20, 10 GODINA  Prošli put od razminiranja do biciklističkih staza

IZBOR NAJBOLJIH POJEDINACA PAKRAČKOG SPORTA U 2022. GODINI Prispjelo 16 kandidatura u tri konkurencije

ZAVRŠEN KUNA KUP Veselje za 500 malih nogometaša i brojne roditelje

 

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra, Krndija), KTC.