banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

prezentacija PCP

Koje se mjere Aktivne politike zapošljavanja mogu koristiti u 2023. godini te koje su novosti i promjene u odnosu na prijašnje godine, prezentirali su danas zainteresiranim pakračkim poduzetnicima i obrtnicima u kongresnoj dvorani Poduzetničkog centra Pakrac predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područnog ureda Požega.

„Svjesni smo da mjere Aktivne politike zapošljavanja ne mogu riješiti vaš problem koji postoji zadnjih nekoliko godina na tržištu rada, a to je nedostatak radne snage. Trudimo se da se te potrebe zadovolje prvenstveno domaćom radnom snagom, ali i uvozom, odnosno kroz razne mjere osposobljavanja, obrazovanja i usavršavanja nastojimo osobe educirati za ona znanja i vještine koje nisu stekli kroz redovno obrazovanje“, rekla je u uvodnom izlaganju Mirjana Duvnjak, naglašavajući da se mjere provode već 21 godinu, uz nastojanje da stalno uvode neke promjene i poboljšanja.

M. Kracl HZZPŽ

Mario Kracl iz Odsjeka za rad s poslodavcima ukratko je prezentirao dio potpora, te podsjetio da se HZZ digitalizirao na način da se predaje zahtjeva i objave natječaja obavljaju online, ali i sve druge informacije mogu se dobiti na jednoj od tri internetske stranice Zavoda. Ona koja se danas najviše spominjala i odnosi se na mjere Aktivne politike zapošljavanja i potpore za zapošljavanje, glasi https://mjere.hr/ . Kracl je istaknuo nove potpore za zelene i digitalne djelatnosti kao i iznose tih potpora koje poduzetnicima sufinancira HZZ, u rasponu od 40 do 70 posto ukupnog troška, ovisno o vrsti potpore i ciljanim skupinama. Naglasio je da poslodavci nisu dužni sami proučavati mjere i potpore, već ukoliko smatraju da imaju pravo na njih ili imaju kakvih pitanja, da se obrate njihovom područnom uredu.

Ana Kesić iz istog Odsjeka govorila je obrazovanju nezaposlenih osoba i ostalih tražitelja zaposlenja, o osposobljavanju na radnom mjestu i u ustanovama za obrazovanje odraslih, kao i o obrazovanju putem vaučera HZZ-a. Potpore za usavršavanje pojasnila je Silvija Vlahov Petrović iz Odjela mjera Aktivne politike zapošljavanja, pri tome naglasivši da se radi o mjeri koja je namijenjena zaposlenim osobama, a cilj je poticanje daljnjeg obrazovanja zaposlenika u svrhu povećanja produktivnosti novog radnog mjesta ili prilagodbe promjenama na tržištu. U ovom slučaju iznos potpore koje sufinancira HZZ iznosi 75 posto ukupno prihvatljivih troškova.

S.V.Petrović HZZPŽ

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić