Nagrađeni 2022. skupna

Siječanj je uvijek godišnje razdoblje kada se podvlači crta i osvrće na lanjski rad, a ujedno i razdoblje kada se raspisuju javni pozivi za dodjelu godišnjih priznanja za proteklu godinu.  Na lokalnoj razini u tijeku su pozivi za takve gradske i županijske nagrade te najbolje sportaše i sportske djelatnike na području Grada Pakraca. Nama je to prilika da se osvrnemo na njih, ali i da istaknemo malo zapaženu činjenicu da je lani više nego inače u Pakrac stiglo različitih nagrada i priznanja državne razine.  

Siječanj vrijeme kandidiranja  

Gradska uprava Pakraca početkom siječnja na svojoj mrežnoj stranici je objavila natječaj za prikupljanje prijedloga za ovogodišnja javna gradska priznanja, čiji je rok završen 27. siječnja pa ovim tekstom ne možemo utjecati na eventualne prijedloge što nam i nije bio cilj.

Kao i prethodnih 27 godina, od 1995. godine uz manje tehničke izmjene, pravne i fizičke osobe u ovo doba godine predlažu kandidate za gradska priznanja koja su:  Počasni građanin Grada Pakraca; Zlatna plaketa “Grb Grada Pakraca” za područja: gospodarstva, znanosti, odgoja i obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, kulture, fizičke kulture, tehničke kulture, drugih društvenih djelatnosti, donatorstva, obrane i sigurnosti, graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša te Pečat Grada Pakraca za izuzetan doprinos u duhovnom i materijalnom razvoju Grada. Prijedlozi prolaze kroz mišljenja povjerenstva, a konačnu odluku donose gradski vijećnici.

U tih 27 godina 11 osoba je proglašeno za počasne građane (kronološki): Veljko Barbieri, Marko Ajhner, prof. dr. Ivica Kostović, mr. Marko Širac, Jadranka Kosor, prof. dr. Andrija Hebrang, dr. Ivan Šreter, generali Mladen Markač, Ante Gotovina,  Đuro Dečak i Tomo Medved. Pečat Grada Pakraca za različita područja je dobilo 116, a Javno priznanje Grb Grada Pakraca 132 osobe ili institucije s područja Pakraca, ostatka Hrvatske i inozemstva. Dakle ukupno je gradsku nagradu primilo 259 fizičkih ili pravnih osoba. Neki će reći previše, neki premalo pri čemu je primjetno da posljednjih godina je taj broj u opadanju. Tako je unazad šest godina dodijeljeno 30 priznanja, ili prosječno godišnje pet, za  razliku od prvih 20 kada ih je dijeljeno prosječno više nego dvostruko veći broj. Vjerojatno i zbog činjenice da je veliki broj Pakračana, zapaženih u radu u nekom segmentu, već nagrađen, ali zasigurno i u zbog toga što građani ili udruge svih tih godina nisu stekli naviku predlaganja već su to uglavnom radile čelne gradske osobe. 

gradska priznanja

Naravno da na tako veliki broj nagrađenih fizičkih i pravnih osoba se uvijek može postaviti pitanje opravdanosti i kriterija, posebice kada su u pitanju različita ministarstva ili državne agencije/sustavi koje za naš grad nisu radile ništa drugo nego svoj posao pri tom u Pakrac usmjeravali novac poreznih platiša podjednakim intenzitetom kao i prema drugim jedinicama lokalne samouprave. Naravno da je to stvar predlagača i onih koji u konačnosti nagradu dodjeljuju (vijećnici). No ovaj novinar ne pamti slučaj da je i jedan prijedlog za nagradu na Gradskom vijeću odbijen, što u kombinaciji s brojem nagrađenih otvara mogućnost i potrebu da se razgovara o kriteriju.    

Neinteresantne županijske nagrade

Istovremeno ovaj mjesec je i uobičajeno Požeško-slavonska županija objavila pozivni natječaj za dostavu prijedloga za dodjelu javnih njihovih priznanja: Nagrada Požeško-slavonske županije za životno djelo; Godišnje nagrade Požeško-slavonske županije i Povelje zahvalnosti Požeško-slavonske županije. Javna priznanja dodjeljuju se za najveće zasluge u promicanju: znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, zdravstva, socijalne skrbi, humanitarnog djelovanja, tehničke kulture, tjelesne kulture, športa, prostornog uređenja i zaštite okoliša te drugih područja društvenog života. Rok za podnošenje prijedloga je 10. veljače.

Županijske  nagrada je prethodnih godina vrlo rijetko stizala u Pakrac zasigurno i zbog toga što smo vrlo rijetko uopće kandidirali naše sugrađane ili pravne osobe za tu nagradu, dakle ponavlja se praksa nekandidiranja kao i u slučajevima gradske nagrade, samo znatno intenzivnije.

Dobra lanjska godina

Prateći događanja u Pakracu i ona vezana uz Pakrac i naše sugrađane, u prošloj godini uočili smo da su Pakračani ili njihove pravne osobe češće nego inače dobivali različita priznanja državne razine koja imaju i dodatnu vrijednost jer su najčešće dolazile iz redova struke i od kolega. O takvim događajima izvijestili smo lani u našim lokalnim medijima u sedam navrata. Pri tom zasigurno nismo bili informirani o svim takvim nagradama, primjerice o rektorovoj nagradi pakračkim studentima na zagrebačkom sveučilištu o čemu imamo naznake, ali zasigurno još nekima za koje nismo čuli  ili na drugi način bili informirani pa o njima nismo mogli niti pisati.

Dobiti državnu nagradu u Pakracu vjerojatno je teže nego za podjednako kvalitetan rad u, primjerice, nekom razvijenom županijskom središtu. Uvjeti rada u Pakracu su ipak u mnogo čemu teži nego u većim gradovima, manja je i materijalna i novčana osnova, manji je broj korisnika, a ništa manje nije važna niti činjenica da se život u Pakracu odvija daleko od televizijskih kamera i drugih medija nego u većim sredinama pa tako ostaje manje zapažen i rad pojedinaca ili pojedinih institucija. Jednako tako u tijelima koje predlažu kandidate za  nagradu državne razine su Pakračani znatno manje prisutni nego stanovnici većih gradova.  Značaj državnih nagrada koje završe u malim sredinama ima i dodatni, unutarnji značaj. Nerijetko, jer o tome nemamo adekvatnih informacija iz drugih sredina, teško prepoznajemo kvalitetu u područjima kojima se ne bavimo, nismo svjesni da među nama žive pojedinci ili institucije koji svoj posao obavljaju godinama ustrajno, kvalitetno ili bar kvalitetnije nego njihove kolege u drugim sredinama i da su takvi pojedinci/institucije zapravo cjenjeniji izvan svoje radno-životne sredine nego u njoj.  

Radi svega toga još jednom, ovog puta skupno ćemo podsjetiti na pojedince i institucije koji su lani, u „dobroj pakračkoj godini“ dobili te nagrade.

Obrtničke Zlatne ruke

Početkom srpnja, poznati pakrački frizer i donedavni predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika Davor Lepka u Zagrebu je primio priznanje „Zlatne ruke“. Riječ je o najvišem priznanju Hrvatske obrtničke komore uglednim i časnim članovima Komore za izuzetna poslovna dostignuća u obrtu i zasluge u razvoju i promicanju obrtništva i malog poduzetništva, kao i drugim fizičkim i pravnim osobama, koje su svojim djelovanjem dali značajan doprinos razvoju obrtništva Hrvatske. Godine 2019.  istu nagradu je dobio i Zvonko Martinović, još jedan pakrački obrtnik.

lepka priznanje

Zeleni certifikat

Komunalac Pakrac jedan je od prvih nositelja Zelenog certifikata, priznanja servisa mojeRačun za digitalnu izvrsnost. Riječ je o projektu koji je najveći informacijski posrednik pokrenuo 2021. godine s ciljem promoviranja zelenog, bespapirnog poslovanja i društveno odgovornog djelovanja. Među prvim tvrtkama koje su dobile ovo vrijedno priznanje, od kojih je tek nekolicina javnih, je i Komunalac.

Servis mojeRačun na stranicama projekta ističe kako će se ovo priznanje i nadalje dodjeljivati tvrtkama i organizacijama koje su implementirale digitalizirana rješenja, odnosno onima koje zaštitu prirode ističu kao dio svog poslovnog identiteta i trajno ulažu u zaposlenike te, kroz sve segmente svog djelovanja, pokazuju odgovornost prema zajednici. 

Razvoj turističke ponude lokalne zajednice

Sajam Slavonski banovac jedan je od dobitnika ovogodišnje tradicionalne nagrade Simply the best koji je nagrađen u kategoriji manifestacija. Ovu nagradu već tradicionalno dodjeljuju UHPA - Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia Svečana dodjela održana je u Velikoj Gorici u  okviru 23. međunarodne poslovno-turističke burze PUT, hrvatskog B2B turističkog susreta koji okuplja djelatnike iz agencijskog poslovanja, hotelijerstva, pružatelja turističkih usluga, sustava turističkih zajednica i turističkih novinara.

Nagrada “Simply the best” u pravilu se dodjeljuje u pet kategorija; ugostiteljski objekti, putnička agencija/turistički programi, manifestacije, novi projekti u turizmu te za osobu koja je najviše doprinijela razvoju turističke ponude i turizma lokalne zajednice.

nagrada slavonski banovac

Nagrađeni i novinari

Među nagrađenim Pakračanima nagradama koje prelaze lokalnu i županijsku razinu su lani bili i dva novinara naših lokalnih medija.

Darko Baronica je s Vinkom Vukovićem iz Omiša, prvi dobitnik novoustanovljene nagrade „Anđelko Erceg“  za lokalno novinarstvo – tiskani  mediji Hrvatskog novinarskog društva koja mu je, uz prisutnost vodećih hrvatskih novinara,  uručena u rujnu na svečanosti u Vinkovcima, što je bio dio dvodnevnog medijskog festivala „Media in time“ u suorganizaciji Hrvatskog novinarskog društva.

Dinko Kliček osvojio je treću nagradu na natječaju za najbolju novinsku reportažu u 2021. godini provedenog u sklopu 8. festivala novinske reportaže i reportera Fra Ma Fu  koji je tradicionalno u listopadu održan u Daruvaru. Nagradu je dobio za reportažu “Čardak na nebu, Hawaii na zemlji, šahovnica na krovu!“ objavljenu u Listu u ožujku 2021, odnosno na portalu u travnju te godine, a uručili su mu je čelni ljudi Hrvatskog novinarskog društva koji je suorganizator ove značajne novinarske manifestacije.  

Ponavljamo, moguće je da je u našoj sredini bilo još pojedinaca/institucija koji su lani dobili za svoj rad slična priznanja iznad lokalne razine, ali tu informaciju u našem uredništvu nemamo pa ih pozivamo da nam se jave.

Zajedničko je svim ovdje spomenutim pojedincima i institucijama, osim što su pakrački,  da su nagrade dobili za svoj rad u poslu od kojih žive. Njihove plaće time nisu postale veće, ali je potvrda da posao obavljaju u najmanju ruku solidno ili bolje i ustrajnije (duže) od većine kolega i predstavljaju određenu zadovoljštinu. Istovremeno je to signal okolini u kojoj rade da u tom segmentu imaju u pogledu kvalitete nešto što druga okruženja nemaju u toj mjeri. Zato te i slične nagrade i priznanja su dobro došla, ne treba ih zanemarivati, ali niti pretjerivati s nagrađivanjem. Jer svega što je previše, nije dobro.