gripa vrata uređeno

Prošlog tjedna Zavod za javno zdravstvo županije je registrirao 80 pojava oboljenja od gripe pri čemu su umrle dvoje osobe. Epidemiolog dr. Ante Vitalija, najblaže rečeno, izražava sumnju da su ambulante obiteljske medicine, odnosno bolnice, Zavodu prijavile sve slučajeve oboljenja. Posebno to vrijedi za područje Pakraca i Lipika odakle prošlog tjedna nije prijavljeno niti jedno oboljenje od gripe. Obadva smrtna slučaja su zabilježena kod starijih osoba, godišta rođenja 1933. i 1938. koje su imale i druge kormobilitete.

Ove sezone  Zavod je kroz zdravstvene ustanove na Županiji distribuirao oko 6000 doza cjepiva protiv gripe i bude li potrebe bit će ih još. Cijepljenje je i dalje moguće u pakračkom domu zdravlja u ambulanti Zavoda utorkom i četvrtkom od 10 do 12 sati i dr. Vitalija kaže da će rado cijepiti sve zainteresirane, a za cijepljenje još nije kasno jer sezona gripe je moguća do početka proljeća. 

Što se tiče zaraze korona virusom uz Požeško-slavonskoj županiji je aktivno 26 slučajeva oboljenja pri čemu je jedna osoba hospitalizirana. Dnevno u Zavod dođe prijava za nekoliko novih oboljenja i oko tih statističkih brojaka se kreće epidemiološka slika unazad mjesec dana. U usporedbi s lanjskim siječnjem ta slika je neusporedivo bolja jer lani je u prvoj polovini siječnja broj aktivnih slučajeva se kretao između 250 i 320 pri čemu je broj hospitaliziranih bio između 20 i 40. Što se tiče cijepljenje protiv Covida ono je i dalje moguće mada je, kako kaže dr. Vitalija, on uglavnom pojedinačni i uglavnom dolaze osobe radi treće ili četvrte doze.