počast Gavrinica

Prisjećanjem svih poginulih, zarobljenih i ranjenih pripadnika HV-a i MUP-a, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je u Šeovici obilježena 31. godišnjica akcije „Alfa“ kojom su od 25. do 29. prosinca 1991. godine oslobođeni Dereza i Kusonje, te privremeno pakrački vinogradi, Šeovica i Japaga, a u kojoj je 36 poginulih, zarobljenih i ubijenih, te 62 ranjena branitelja od kojih su 6 poginulih i 39 ranjenih bili pripadnici 76. samostalnog bataljuna Pakrac.

Komemoracija u Šeovici započela je čitanjem svih imena poginulih branitelja i jednog civila te ranjenih u akciji „Alfa“, a na spomen obilježje počast su odali izaslanstva Varaždinske i naše županije, gradova Pakraca i Lipika s koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Klub varaždinskih branitelja 1991-95. te general Josip Lucić izaslanik potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda.

general Lucić

Nakon što su sva izaslanstva položila vijence i zapalila lampione Stipo Hodak, zapovjednik 3.  satnija 76.  pakračkog bataljuna, i sam ranjen u ovoj akciji, je vrlo emotivno govorio o tih pet dana  i tijeku same akcije.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, u ime gradova Pakraca i Lipika i njihove braniteljske koordinacije istaknuo je zahvalnost hrvatskim braniteljima i visku cijenu koju je kroz njihove živote platio hrvatski narod da bi stekao slobodu i neovisnost što je danas vidljivo kroz brojna spomen obilježja u ovom kraju. Također je istaknuo dobru suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja.

govori stipo

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić ponovo je istaknula Pakrac kao grad heroj i grad u kojem je počeo Domovinski rat, ali u čijoj obrani nisu sudjelovali samo branitelji ove županije nego iz svih hrvatskih krajeva koji su zbog toga uvijek dobro došli i primljeni u Pakracu. Pohvalivši svjedočanstvo S. Hodaka istaknula je da je upravo to ono što bi trebali slušati u ovakvim prigodama.

General Josip Lucić, koji je kao zapovjednik 1. gardijske brigade i sam bio sudionik ratnih događanja na ovom bojištu, govorio je opširno i značajno šire od uobičajenog za komemorativne skupove naglasivši potrebu da se definiraju uzroci (srpsko-jugoslavenska agresija) i posljedice Domovinskog rata od kojih je najvažnija mlada, uređena, međunarodno priznata slobodna hrvatske država u kojoj problema ima,  ali se oni rješavaju i stalno se ide naprijed  što i nakon 30 godina pojedincima smeta pa se neki problemi poput korupcije pojedinaca preuveličavaju karakterizirajući time cijelu državu protiv čega branitelji trebaju dići glas. 

govori županica   

Kragujski put i Gavrinica

Idući iz središta Pakraca u mimohodu predvođeni limenom glazbom KUD Lotreške Sesvete i pripadnicima počasne garde Varaždinske županije  prema Šeovici pakrački i varaždinski branitelji su paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika u Kragujskom putu odali počast poginulim braniteljima 104. varaždinske brigade, te na Gavrinici, kod spomenika „Golubica“ ubijenim civilima pri čemu su se u Kraguju obratili u ime pakračkih branitelja Drago Skalnik, a u ime varaždinskih Vladimir Leskovar.

20221228 105656 Large

Zahvalnost braniteljima i potrebu obilježavanja ovakvih tragičnih događaja iz Domovinskog rata kod spomenika u Kragujskom putu u ime Grada Pakraca je izrazio Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog Vijeća Pakraca, a u ime Varaždinske županije župan Anđelko Striček.

Komemorativne aktivnosti u povodu ove akcije nastavljaju se sutra u istočnim pakračkim vinogradima kod spomen obilježja poginulim Marijanu Foki Kulhaviju i šestorici bjelovarskih branitelja.

mimohod

spomenik Šeovica

počast lokalno izaslanstvo

počast Šeovica20221228 105824 Large