Bolnica zgrada

Opća županijska bolnica Pakrac dobila je veliko priznanje Hrvatske liječničke komore. Prema njihovom istraživanju provedenom u svibnju i lipnju ove godine pakračka bolnica je u konkurenciji 41 hrvatske bolnice prema kvaliteti upravljanja razvrstana na izvrsno treće mjesto, a prema uvjetima rada na još uvijek vrlo dobro 10. mjesto. Objavio je to jučer njihov službeni portal hlk.hr. Priznanje je tim značajnije jer dolazi iz redova struke.

Ravnateljica Bolnice Marina Major u izjavi za naš portal je rekla da je ugodno iznenađena jer nije niti znala da se istraživanje provodi. Naravno da je ponosna jer je lijepo čuti da je netko prepoznao njihov trud i zalaganje. Stoga zahvaljuje svim suradnicima i zaposlenicima Bolnice i vjeruje da će ovakve ocijene biti poticaj za daljnji rad.

Marina Major

Marina Major, ravnateljica pakračke bolnice

Ocijenilo 3400 liječnika

U tekstu portala hlk.hr koji pojašnjava istraživanje i rezultate  navode:Hrvatska liječnička komora danas je predstavila novi projekt Studija hrvatskog liječništva 2022. i iz njega proizašle dvije rang-liste hrvatskih bolnica, jedna prema kvaliteti upravljanja i druga prema uvjetima rada u 2022. godini. Studija je najveće do sada provedeno anketno istraživanje u kojem je ukupno sudjelovalo više od 5.000 liječnika – članova HLK-a koji su odgovarali na 100-tinjak pitanja, raspoređenih u četiri modula: uvjeti rada, kvaliteta upravljanja, edukacija i usklađenost poslovnog i privatnog života. Autori ovog istraživanja su dvojica znanstvenika, stručnjaka za anketna istraživanja, izv.prof.dr.sc. Šime Smolić i izv.prof.dr.sc. Ivan Čipin.

Dio istraživanja koje je Hrvatska liječnička komora danas objavila odnosi se na bolnički sektor. Bolnice su rangirane na temelju stavova više od 3.400 bolničkih liječnika. Na temelju odgovora na 18 pitanja o kvaliteti upravljanja i 8 pitanja o uvjetima rada, definirana su dva kompozitna indeksa prema kojima su bolnice rangirane od najbolje do najlošije. Indeksi odražavaju nezadovoljstvo liječnika kvalitetom upravljanja i uvjetima rada. Niža vrijednost indeksa donosi više mjesto na rang-listi.

Zadovoljni smo visokim odazivom bolničkih liječnika (38 %) na anketu. Ovo je prvi pokušaj rangiranja ustanova u hrvatskom zdravstvu prema kvaliteti upravljanja. Rang-lista temelji se na stavovima nositelja zdravstvene skrbi - liječnika. Planiramo ovo istraživanje provoditi kao longitudinalno te ga ponavljati svake druge godine, ističe liječnik Ivan Raguž, voditelj ovog projekta i član Izvršnog odbora Komore.

Liječnička komora će u siječnju 2023. predstaviti i rezultate Studije koji se odnose na primarnu zdravstvenu zaštitu.“

Među najboljim županijskim bolnicama

Iz rang-lista koje objavljujemo ispod teksta je vidljivo da je po pitanju kvalitete upravljanja naša bolnica među opće županijskim bolnicama ocijenjena najbolje, odmah ispred Našica, Požege i Sl. Broda, dok je na rang-listi po uvjetima rada među srodnim županijskim bolnicama na 10. mjestu, iza Našica i Pule.

rang lista kvalitete upravljanja

rang lista uvjeti rada pages to jpg 0001