nalaz trihinele

Sezona je kolinja no testiranja na prisutnost trihinele u Veterinarskoj stanici Pakrac je iz godine u godinu sve manje, kaže dr. vet. Siniša Horvat, direktor Veterinarske stanice Pakrac koja jedina provodi na našem području ovaj test. Koliko godišnje opada kolinje, teško je reći, ali Horvat procjenjuje da je to 20 do 30  posto. Osim manjeg broja stanovnika, razlog je i što se sve manji broj kućanstava odlučuje na klasično dvorišno kolinje. Razlog tome može biti i u činjenici da se sve manje uzgajaju svinje, bilo za osobnu potrebu, bilo za tržište. On procjenjuje da u ovom trenutku na području ambulante u Pakracu ima oko 15-tak ozbiljnijih uzgajivača svinja s više od desetak krmača, te još oko 10 takvih uzgajivača na području ambulante u Gaju. 

On dozvoljava da još uvijek ima kućanstava koji uzorak zaklane svinje ne nose na analizu na prisutnost trihinele oslanjajući se na činjenicu da godinama u Veterinarskoj stanici Pakrac trihinela nije pronađena kod domaćih svinja. S druge strane, smatra Horvat, lovci uredno nose uzorke ustrijeljene divljači na analizu.

Analiza uzorka na prisutnost na trihinelu u Veterinarskoj stanici Pakrac obavljaju se cijele godine i košta 50 kuna po svinji i cijena se godinama nije mijenjala. Analize se obavljaju svakodnevno u ambulantama u Pakracu i Gaju. Subotom ambulante rade od 8 do 13 sati i svi uzorci doneseni do 12 sati bit će obrađeni istoga dana. Ambulante rade i nedjeljom do 11 sati.

vet. stanica