2022 11 30 10.30.13 Medium

Stanje sigurnosti u zadnje dvije godine na području Grada Pakraca je uglavnom zadovoljavajuće, zaključio je načelnik Policijske postaje Pakrac Robert Hrastić na sjednici Povjerenstva za prevenciju održanoj jučer u pakračkoj gradskoj vijećnici koja je okupila predstavnike lokalnih institucija, ustanova, mjesnih odbora i udruga.

No da ipak sve nije baš potpuno savršeno, doznali smo kroz izvješće Hrastića koji je istaknuo kako je prije dvije godine prepoznat porast nasilja u Hrvatskoj te je suradnjom svih ministarstava donesen protokol koji je spušten i na lokalnu razinu prilikom čega lokalni policijski službenici postupaju po tom pitanju i preventivno, umrežavanjem sa svim važnim lokalnim institucijama u smislu sprečavanja bilo koje vrste nasilja. Nasilje se najčešće događa unutar članova obitelji i njega ima jako puno, no često ostaje neprijavljeno, stoga je načelnik Hrastić i ovim putem apelirao građane da  prijave svaku sumnju na nasilje jer se jedino tako može spriječiti najgori ishod. Prošle godine takvih prijavljenih slučajeva bilo je 27, a ove godine 15, no te brojke su puno više.

Tijekom ove godine na području Pakraca počinjena su 74 kaznena djela, što je uobičajena brojka s obzirom na broj stanovništva, a najviše se odnosi na krađe. Ta brojka se povećava u smislu pojavljivanja kibernetičkog kriminala odnosno prijevara putem računalnih sustava na štetu najčešće starijih osoba. Prosječno jednom godišnje na našem području dogodi se teško kazneno djelo uz smrtno stradavanje, a ove godine evidentiran je i slučaj spolnog zlostavljanja djeteta mlađeg od 15 godina gdje je počinitelj žrtvu pronašao putem društvenih mreža. Hrastić je i ovdje apelirao na oprez posebno roditelje, ali i prosvjetne ustanove, da reagiraju na bilo koji znak takve vrste nasilja jer se ono događa bilo gdje.

Na našem području i dalje se traga za 22 osobe nestale u Domovinskom ratu, a to su aktivnosti iskopa, razgovora sa članovima obitelji, provjeravanja svake informacije koje se provode svake godine. Tako su one rezultirale ovogodišnjim pronalaskom posmrtnih ostataka dviju osoba u Kukunjevcu. U raspravu se uključila gradonačelnica Anamarija Blažević dodavši kako kroz par dana dolaze službenici koji će terenski opet istraživati naše područje. Naglasila je kako Ministarstvo hrvatskih branitelja ima osigurane financijske nagrade za svaku dojavljenu informaciju koja se pokaže točnom, no osobno će inzistirati na zakonskim sankcijama za sve one za koje se ispostavi da su informacije znali, a prešutjeli. Još jednom je javno pozvala sve one koji imaju bilo kakve informacije o nestalima da ih bez posljedica dojave na bilo koji način nadležnim službama.

2022 11 30 10.30.00 Medium

Ove godine povećao se broj požara. Devet takvih intervencija koje su se odnosila na paljenje požara na otvorenom u vrijeme zabrane tijekom ljetnih mjeseci te su građani po tom pitanju neozbiljni, a ove godine tijekom potrage pronađena je i oprema za unutarnji uzgoj marihuane. I tu je Hrastić istaknuo prevenciju putem edukacija u školama, na što je gradonačelnica Blažević odgovorila da stručni suradnici već u pakračkoj osnovnoj školi po tom pitanju puno rade putem raznih preventivnih programa.

Od prometne problematike istaknuta je teška prometna nesreća u Branimirovoj ulici gdje je smrtno stradala jedna osoba, a dvije su teško ozlijeđene što se i na nacionalom nivou pokušava spriječiti opet edukacijom i preventivnim aktivnostima. Spomenutu prometnicu Hrastić je okarakterizirao kao rizičnu te uputio Gradu Pakracu molbu za dodatnim označavanjem  ili mogućnošću postavljanja bilo kakve signalizacije koja bi usporila vozače. Gradonačelnica je objasnila da je Branimirova ulica u nadležnosti ŽUC-a, ali da će gradska uprava proslijediti konkretan zahtjev. Na području Pakraca ove godine bilo je 53 prometne nesreće, od čega je 14 bilo s ozlijeđenim osobama i jednom smrtno stradalom.  Iz izvješća su vidljive i česte aktivnosti policijskih službenika kojima u posljednje vrijeme najviše problema zadaju nezakoniti migranti.

Na kraju sjednice u raspravu su se uključio ravnatelj Srednje škole Pakrac Dario Čilić  primjedbom kao stanara spojne ulice na prometno divljanje automobilima koje podrazumijeva izrazita i opasna prekoračenja brzine u ulici Obala Petra Krešimira (Venecija) dok je Zvonimir Miler, voditelj pakračke ispostave HGSS-a, istaknuo kako su ove godine u tri mjeseca imali čak devet intervencija potraga zbog neozbiljnog ulaženja u šume i traženja raznih šumskih plodova te ukazao i apelirao na građane da se bolje pripreme na odlazak u prirodu pri tom nikako ne vodeći malu djecu što je bio jedan takav slučaj. Miler je također apelirao i na predsjednike udruga i svih koji organiziraju javna okupljanja na otvorenom da su ista dužna i prijaviti kao javni skup koja se tada mogu preventivno pokriti potrebnim službama.