banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

posljednja mina

Od danas Požeško-slavonska županije je i službeno županija bez minsko sumnjivih područja. Dopredsjednik Vlade i ministar MUP-a Davor Božinović je o tome prijepodne u Pakracu uručio županici Antoniji Jozić certifikat, a gradonačelnici Pakraca Anamariji Blažević i „posljednju minu“ koja simbolizira posljednju pronađenu i uništenu minu na pakračkom području prije mjesec dana na teško dostupnim područjima obronaka Papuka kada je razminirano zadnjih 680 četvornih metara sumnjivog područja s kojeg je pokupljeno 16 različitih eksplozivnih naprava. 

Certifikat

U ovu godinu naša županija je ušla sa posljednjih 6,3 četvornih kilometra minsko-sumnjivog područja, sve na području Grada Pakraca koje je razminirano u prvih 10 ovogodišnjih mjeseci.  Inače 1998. godine i prve izrade karti minsko-sumnjivog područja na takvog područja županiji je bilo ukupno 391,5 četvornih kilometara, godine 2005. još 70,6 kilometara, a danas je ona u potpunosti bez njih pri čemu je prikupljena 1741 različita minsko-eksplozivna naprava.  Za to vrijeme na županiji je stradalo od minsko-eksplozivnih naprava 16 osoba od čega četiri smrtno, posljednje 2005. godine.  U proces razminiranja na županiji je utrošeno 374 milijuna kuna iz različitih domaćih i stranih izvora, izvijestili su  potpredsjednik Vlade Davor Božinović i Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite RH.

Božinović

Nažalost postupak razminiranja nije završen u cijeloj Hrvatskoj i još ima 168 četvornih kilometara minsko sumnjivog područja u šest županija za čije razminiranje do 2024. godine će trebati još skoro milijarda kuna pri čemu je od 1998. godine na razminiranje potrošeno skoro 7 milijardi kuna, izvijestio je potpredsjednik Božinović odajući zahvalnost svima onima koji su izravno sudjelovali u ovom izuzetno opasnom poslu.

Ana

Otvarajući skup saborska zastupnica i naša gradonačelnica Anamarija Blažević je podsjetila na podatak da je Domovinski rat počeo u Pakracu u kojem je od 1996. godine očišćeno 50,5 četvornih  kilometara  minsko-sumnjivog područja  što je bio kočnica za razvoj Pakraca, posebno pojedinih grana kao što je turizam. Da je bez minsko-sumnjivog područja razvoj lakši, ilustrirala je i činjenicom da posljednjih godina raste porez od prodaje nekretnina.

Županica Antonija Jozić je istaknula da imati županiju bez mina znači slobodu i mogućnost razvoja šumarstva, poljoprivrede i turizma, ali da niti u svakodnevnom životu lokalnom stanovništvu nije bilo ugodno prolaziti pored tabli koje upozoravaju na opasnost od mina.  Obje dužnosnice su naročito naglasile zahvalnost svima koji su bili uključeni u poslove razminiranja.

Jozić

Sala

      

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić