Marina 1

Reforma sustava je trenutno najvažnija tema u zdravstvu. Ima li u sklopu toga konkretnih informacija o organizacijskoj budućnosti pakračke bolnice, pitali smo Marinu Major, ravnateljicu Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana.

Izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti su sada u savjetovanju s javnosti koje je trajalo do 8. studenog. Prema prijedlogu izmjena, opće bolnice trebale bi prijeći u državno vlasništvo, a nakon toga bi, prema prijedlogu izmjena, u svakoj županiji trebala biti jedna opća bolnica. Trenutno se, dakle, radi o savjetovanju, koji će konačni prijedlog izmjena biti, odnosno kako će točno izgledati odredbe usvojenih izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, još se ne može znati. U prijedlogu izmjena predviđeno je i donošenje raznih pravilnika, tako da konkretne informacije o organizacijskoj budućnosti pakračke bolnice, nismo u mogućnosti dati. Ono što možemo reći je da s prethodnim rezultatima i načinom spajanja niti jedan od pravnih subjekata koji je bio spojen odnosno poslije razdvojen nije bio zadovoljan.

Kadrovi su uvijek tema u zdravstvu. Što je po tom pitanju trenutno aktualno u našoj bolnici, raste li ili opada broj liječnika i specijalizanta? Je li problematično ostalo zdravstveno osoblje?

Ukupan broj doktora medicine raste. Od 2018. godine imamo 10 novih specijalizanata – radiologija, traumatologija i ortopedija, ginekologija, gastroenterologija, kardiologija, opća interna medicina, nefrologija, neurologija, anesteziologija, otorinolaringologija. Činjenica je da je postojeće osoblje sve starije te je nužno konstantno raditi na privlačenju i zapošljavanju novih liječnika, odnosno specijalizanata, jer u razdoblju 2014- 2017. godine smo ostvarili samo jednu specijalizaciju. Prvenstveno su nam nužni specijalizanti i specijalisti osnovnih djelatnosti: kirurgija, interna, ginekologija, pedijatrija, anestezija te prateća dijagnostika – patologija, medicinska biokemija, radiologija i hitna medicina, naravno uz daljnje razvijanje ostalih djelatnosti. Stoga pozivam sve zainteresirane za specijalizaciju u pakračkoj bolnici da se jave na razgovor.

Postojeće stanje s kadrovima u hrvatskom zdravstvu, nije mimoišlo ni našu bolnicu te se po postojećim natječajima za zapošljavanje prijavljuje manji broj kandidata svih struktura nego prije, ali još uvijek u pravilu uspijevamo realizirati natječaje, osim kod liječnika specijalista. Na tržištu rada veliki je nedostatak i specijalista medicinske biokemije. Grad Pakrac prepoznao je potrebe zdravstvenog sustava te je među prvim gradovima počeo s programom poticanja zapošljavanja liječnika i njihovog ostanka u radnom odnosu u zdravstvenim ustanovama na području Grada Pakraca, gdje se nude razne pogodnosti liječnicima, a između ostalog Bolnica i Grad prilikom zapošljavanja pomažu u rješavanju stambenog pitanja.

Događa li se što u pogledu zanavljanja ili obogaćivanja opreme?

Uvažavajući napredak u znanosti i dijagnostici, oprema se zanavlja, ali je isti teško pratiti – čim nabavite jedan uređaj već je na tržište izašao noviji i bolji. Od većih investicija možemo izdvojiti novi endoskopski stup, operacijski stol, histeroskop za odjel ginekologiije, opremu za ambulante otorinolaringologije i oftalmologije, aparat za probir sluha kod novorođenčadi, te novi krov na patologiji oštećen proljetos u nevremenu. Nakon završetka energetske obnove zgrade nastavljamo s daljnjim poboljšanjem energetske učinkovitosti. Bolnica se uz pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Panora prijavila i prošla na natječajima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje projekta korištenja obnovljivih izvora energije, konkretno izgradnje sunčane elektrane vrijedne 500.000 kuna i na neposrednom sudjelovanju u financiranju projekata smanjivanja potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj i fluoriranih stakleničkih plinova - izvođenje radova zamjene rashladnika vode vrijednosti 725.000 kuna te će se po provedenim procedurama provesti javni natječaji.

Je li i na koji način Covid-19 još uvijek prisutan u pakračkoj bolnici?

Ove godine nismo imali stanku.  Koronavirus je i dalje prisutan, odnosno priljev pacijenata je konstantan, ali blaže kliničke slike. Znatan broj oboljelih liječi se kod kuće s blažim simptomima, a pacijenti koji se liječe u bolnici nemaju tako tešku kliničku sliku kao u prethodnom valu. Već dugo nismo slali pacijente u respiracijski centar. Nažalost, do rješavanja ove problematike, odnosno zatvaranja covid odjela, koji nam zauzima kapacitete i osoblje, nismo u mogućnosti u cijelosti ići naprijed s planiram aktivnostima. Tako da se doista nadamo da će se uskoro ova pandemija smiriti jer bolnica Pakrac je sekundarni Covid centar.  

bolnica