banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Dinko nagrada

Dinko Kliček, novinar Pakračkog lista osvojio je treću nagradu na natječaju za najbolju novinsku reportažu u 2021. godini provedenog u sklopu 8. festivala novinske reportaže i reportera Fra Ma Fu  koji se ovog vikenda održava u Daruvaru. Nagradu je dobio za reportažu “Čardak na nebu, Hawaii na zemlji, šahovnica na krovu!“ objavljenu u Listu u ožujku 2021, odnosno na portalu u travnju te godine.

Na natječaju su kandidirane 23 reportaže objavljene lani u različitim medijima iz cijele Hrvatske. O poretku je odlučio žiri sastavljen od iskusnih novinara: Mato Peić, Sanja Modrić, Boris Pavelić i  Olga Vujović.  

Obrazlažući nagradu u ime povjerenstva Mato Peić je istaknuo: „Sakupljanje je strast koje može biti razorna po sakupljača, ali zbirka svega i svačega Predraga Peića Webera predstavlja više od puke materijalne vrijednosti - predstavlja užitak u traganju i nalaženju. A taj užitak prepoznaje i u pisanju ove reportaže kod Dinka Kličeka. On  ne samo da je putem razgovora, opisa i fotografija uspio prenijeti sugovornikove emocije, nego je zagolicao znatiželjnike da se i sami upute u bajkovito dvorište. Kao što u glumačkom svijetu tvrde da nema malih uloga, nego samo malih glumaca, tako je i Kliček pokazao da nema malih tema. Svaka pojava ili osoba mogu biti inspirativne – ako im se iskreno predamo“.

311012139 474685834693412 8585723721239836708 n

Priznanje je Kličeku uručio Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. Prve dvije nagrade su dobili novinari zagrebačkih portala lupiga.com i radnickaprava.org Hrvoje Ivančić i Dunja Kučinac.    

Kandidirajući u kolovozu Kličeka za nagradu uredništvo Pakračkog lista je napisalo: “Dinko Kliček u uredništvu lokalnih novina „Pakrački list“ radi od 2005. godine, a na istoimenom portalu od njegovog osnutka 2014. godine. Najprije je radio samo kao grafički urednik, a od 2013. godine počinje pisati novinske tekstove, najprije sportske tematike, a postepeno i sve ostalo. No, ispostavilo se da mu najviše „leži“ rubrika „Naši sugrađani“ u kojoj koristeći reportažni oblik pripovijedanja predstavlja ljude iz lokalne životne sredine koji su se svojim profesionalnim ili hobističkim aktivnostima ili životnim pričama izdvojili ili na neki drugi način postali interesantni lokalnoj zajednici. Time je zapravo naslijedio novinarski put svog umirovljenog oca Duška koji je, uz pomoć drugih kolega, godinama  reportažama na sličan način punio našu stalnu rubriku prisutnu od prvog broja Lista 1992. godine „Ljudi i život“.

Dinko sam pronalazi osobe o kojima piše, studiozno razgovara s njima, nerijetko i sa značajnim osobama iz njihova života, a onda u svom specifičnom stilu ne bježeći od  žargonskog jezika i upravnog govora stvara priču o njima koji na našem portalu redovito u konkurenciji s drugim tekstovima postižu najbolju klikabilnost, a često završavaju i kao prenesene priče na drugim portalima.“

Screenshot Peić

„Fra Ma Fru“ je festival posvećen novinskoj reportaži i reporterima koji je  pokrenuo virovitički novinar Goran Gazdek s namjerom dodatnog afirmiranja novinarske reportaže kao najzahtjevnijeg oblika novinskog izražavanja koji je u ovo digitalno novinarsko doba radi svoje zahtjevnosti, ali i sve više konfekcijskog stila novinarstva sve rjeđe. Uz niz popratnih manifestacija postao je značajno trodnevno okupljanje hrvatskih i stranih novinara koje redovito podržava i preporučuje i Hrvatsko novinarsko društvo. Ime je dobio po poznatom zagrebačkom novinaru i pjesniku, rođenom Virovitičanu, Franju Martinu Fuis (1908. – 1943.), koji je pred 2. svjetski rat postao poznat po reportažama koje su nastale u njegovom obilasku Hrvatske biciklom, a koje je pod pseudonimom FRaMaFu objavljivao u zagrebačkom „Novostima“ 

Fra Ma Fu festival četvrti se put održava u Daruvaru u suorganizaciji Grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija.

U samo mjesec dana ovo je drugo veliko strukovno priznanje našim lokalnim medijima. U rujnu Darko Baronica je dobio Nagradu Hrvatskog novinarskog društva „Anđelko Erceg“  za najbolji novinski tekst objavljen u lokalnim novinama u 2021. godini.

  

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić