banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

sadnja Janković Medium

Sadnjom stabala ukrasne šljive i trešnje u Ulici Alojzije Janković koju obavlja specijalizirana osječka tvrtka „Floreo“ jutros su počele konkretne aktivnosti na ovojesenskom obnavljanju urbanog zelenila. Ono se odvija kroz dvojaku aktivnost: jednu kroz program gradske uprave i drugu kroz popratni dio projekta aglomeracije u kojem izvođač Gorenjska gradbena družba ima obvezu vratiti zelenilo uništeno tijekom građevinskih aktivnosti.

Do kraja studenog kroz obje ove aktivnosti, kaže Marijan Malogorski, pročelnik upravnog odjela za graditeljstvo i komunalne djelatnosti u gradskoj upravi, bit će zasađeno oko 200 različitih stabala u vrijednosti od 300.000 kuna.  

Sadnji je prethodila izrada idejne studije koju je napravila tvrtka ARCHIpuls iz Virovitice, a za tu potrebu je obavljena u Strossmayerovoj, Tomislavovoj i Gundulićevoj analiza tla tako da izbor vrste drveća nije rezultat nečijeg ukusa ili želja, nego preporuka struke koja je uvažavala parametre kao što je veličina prostora, neometanje prometa i slično, kaže Malogorski.

Osim u novoj ulici rupe za sadnju su već pripremljene u najjužnijem dijelu Bolničke ulice, te u Ulici hrvatske policije u kojima će kao dopuna ili zamjena ranije zasađenim stablima biti posađeno novih 11 stabala likvidambara.

sadnja stadionska Medium

Osim na jugu grada ovaj program će se narednih tjedana proširiti na cijeli grad.   Predviđeno je da će ove jeseni biti zasađeno u Aleji Kestenova, dijelu od ININE crpke do Voda Lipik, 30 stabala urbanog kestena. U Ulici Kalvarija, kod  dječjeg igrališta, će biti zasađena tri stabla cercisa, a oko kapele sv. Josipa  četiri stabla tulipanovca. Sadnje će biti i u ostatku Strossmayerove, Tomislavove i Gundulićeve ulice (crveni javor, lipa, ukrasni bagrem i još poneke urbane vrste), što će u Strossmayerovoj podrazumijevati uklanjanje dijela postojećih stabala načetih bolestima, osušenog čempresa kao i još neka stabla iz takozvane divlje sadnje.

Osim sadnje novog drveća trenutno se na zelenim površinama obavljaju i druge  aktivnosti, prvenstveno na njihovom uređenju nakon aglomeracije, ali i zaštite od nasrtljivih vozača koji ih nenamjenski koriste za parkiranje. Tako je jučer zelena površina pored parkirališta ljetos izgrađenog na Trgu bana Josipa Jelačića gradski komunalni pogon ponovo izradio buduću travnatu površinu, a od pristupa automobilima će je štititi fizičke prepreke, betonske „gljive“ jer praksa pokazuje da u gradskom središtu jedino fizička prepreka štiti zelene površine od nasrtljivih vozača.     

radovi trg Medium

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić