otvorenje sajma

„Pakrac je grad bogate povijesti sajmovanja, a danas će se sajmu Slavonski banovac predstaviti 80 izlagača iz cijele Hrvatske i iz čak 10 županija. Bogatom ponudom izlagača te pratećim sadržajima, promiču se tradicionalne vrijednosti, spajajući potencijale ruralnog razvoja i turizma kao gospodarske grane koja se u ovom dijelu Hrvatske razvija iz godine u godinu. Želja je da na cjelodnevnom Sajmu svatko pronađe nešto za sebe, a pripremljeni su raznovrsni sadržaji, mnoštvo zabave, glazbe i plesa, ali i izuzetno bogata ugostiteljska, prije svega gastronomska ponuda“, rečeno je danas na otvorenju 13. sajma „Slavonski banovac“ kojeg i ove godine organizira Grad Pakrac, u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakraca i Lipika, Poduzetničkim centrom Pakrac i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, a u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom. Ovogodišnje otvorenje vodila je poznata voditeljica Doris Pinčić koja je pozdravila izlagače, gospodarstvenike, županijske i gradske vijećnike, predstavnike tvrtki, ustanova, poduzeća i obrta, predstavnike vjerskih zajednica dodavši kako je danas Pakrac Hrvatska u malom.

doris pinčić

Goste, izlagače i natjecatelje prigodnim je govorom dobrodošlice pozdravila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, rekavši kako je sajam važan zbog održavanja tradicije sajmovanja koja datira iz 1796. godine, ali je važan i zbog toga što objedinjuje različite aktivnosti, od gospodarstva, turizma, gastronomije i zabave. „Danas nakon 13 godina održavanja sajma, možemo neskromno reći da smo predvodnici prezentacije obrtništva, turizma i razvoja, ali i tradicije i običaja“, istaknula je Blažević.

anamarija sajam

U ime suorganizatora sve prisutne je pozdravio Marko Štor, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, izrazivši naročito zadovoljstvo što što i ove godine organiziraju Grahfesta podsjećajući da je na prvoj manifestaciji 2015. godine na njemu sudjelovalo 43 domaćih natjecatelja, a rekordne 2019. godine čak 103 iz gotovo cijele Hrvatske. Govoreći o Udruženju, Štor je istaknuo tradiciju staru više od 200 godina, ali i činjenicu da broj obrta stalno raste i sada ih je 212, dok ih je lani u ovo vrijeme bilo 190.

marko štor

Prenoseći pozdrave ministrice Tramišak Davor Huška, izaslanik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU te ravnatelj Uprave za financije i informatičko-telekomunikacijske sustave, istaknuvši kako je uvijek zadovoljstvo biti prisutan na pakračkom sajmu koji je tijekom godina prerastao u regionalno, a pomalo i međunarodno događanje. Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije, istaknula je kako je Pakrac grad koji danas živi u punim plućima i prezentira sve najbolje što Pakrac nudi, ali i širokom slavonskom dušom primio je i pozvao sve goste i izlagače. Sajam je otvorio Goran Ivanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, istaknuvši da iako smo dio Europske unije, ne smijemo zaboraviti identitet i baštinu, tradiciju i kulturu, što ovaj sajam i pokazuje okupivši impresivnu brojku izlagača iz cijele Hrvatske.

huška

Otvorenju su nazočili i Marko Dumančić, direktor Županijske gospodarske komore Požega, Ante Bilobrk, predsjednik Županijske obrtničke komore Požeško-slavonske županije, te Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“. Pjesmom i plesom program su uveličali i mališani iz Dječjeg vrtića „Maslačak“ iz Pakraca i Donje Obriježi, učenici OŠ Braće Radić iz Pakraca i Prekopakre te učenici OGŠ Pakrac, ali i članovi Češke besede Prekopakra.

oš kornelija

Na sajmu se već u prijepodnevnim satima sa svojim proizvodima i uslugama predstavlja 80 izlagača iz Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Zadarsko-kninske, Požeško-slavonske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Oko podneva članovi povijesnih udruga  Vitezovi Kraljevskog grada Jajca (BiH), Red vitezova Ružica grada iz Orahovice, Streličari Krvavog mosta i Zrinska garda iz Zagreba, Koprivnički mušketiri i haramije te lokalni Red vitezova Slavonskog banovca i Povijesno društvo Pakrac-Lipik održali su mimohod  kroz gradsku šetnicu, preko glavnog trga do prostora pored tržnice na kojem će za posjetitelje tijekom cijelog dana održati prikaz života iz tog vremena uz školu mačevanja, prezentaciju srednjovjekovnog oružja uz neizostavno kovanje novca banovca te gastro sadržajima „Kod veprove glave“, a tijekom prijepodneva za najmlađe upriličen je i „Dječji kutak“  sklopu kojega su Gradska knjižnica i Muzej Grada organizirali knjižnicu na otvorenom te nekoliko zanimljivih radionica i igraonica.

U 15 sati započinje 7. Grahfest - natjecanje u kuhanju graha na kojem sudjeluje 84  ekipe  iz cijele Hrvatske. Kuhanje graha će trajati do 18 sati kada ekipe svoja jela predaju na ocjenjivanje, a proglašenje najboljih najavljeno je za 20 sati.

Središnji koncert ovogodišnjeg Sajma će od 21 sat u velikom šatoru održati grupa „Pravila igre“.

vrti-obrije
vrti-matini
tamburaki-orkestar
otvorenje-2
o-prekopakra
o-marina
jeeva-kuica
jozi
eka-beseda
goran-ivanovi