2022 10 05 09.20.07 Medium

U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u Pakracu su se od 4. do 6. listopada održavali besplatni preventivni pregledi na mobilnom mamografu ispred Gradske sportske dvorane u Pakracu u organizaciji djelatnika Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, a financirano od strane Grada Pakraca.

Dolaskom suvremenog mobilnog mamografa iz Grada Zagreba, u tri dana djelatnici Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar iz Zagreba pregledali su 150 Pakračanki u dobi od 50 do 69 godina u sklopu sedmog ciklusa Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Žene su na kućne adrese dobile pozive iz županijskog zavoda i javile se na besplatni broj kako bi rezervirale svoje termine. 

2022 10 05 09.18.54 Medium

Tom prigodom gradonačelnica Anamarija Blažević posjetila je zdravstvene djelatnike Zavoda u Gradskoj sportskoj dvorani te izrazila zadovoljstvo zbog odličnog odaziva žena, ali i zbog činjenice da je ovakav važan pregled našim sugrađankama, posebno onima koje pripadaju rizičnoj skupini, dostupan, nema dugog čekanja, a i tehnički lako izvediv budući da žene ne moraju putovati na pregled u Požegu.  

Kako nam je rekla dr. Jasmina Kovačević, voditeljica županijske Službe za javno zdravstvo, dolazak mobilnog mamografa bio je od iznimnog značaja jer je već nekoliko godina u našoj županiji mamografski pregled u sklopu Nacionalnog programa moguće obaviti samo u Požegi budući da mamograf u pakračkoj bolnici više ne ispunjava kriterije kvalitete za sudjelovanje u programu. Istaknula je kako je upravo zbog loše prometne povezanosti i udaljenosti od Požege odaziv žena na mamografiju iz ovog dijela županije značajno pao, a odaziv je dodatno narušila i pandemija koronavirusa stoga je želja da se na ovakav način rada nastavi uz podršku lokalne samouprave dok se ne nađe trajnije rješenje.

Besplatnim pregledima na mobilnom mamografu koji će biti dostupan od 25. do 27. listopada također ispred Gradske sportske dvorane u Pakracu  bit će obuhvaćeno još 150 Pakračanki koje su nakon poziva potvrdile svoje termine. Time će se, kako je dodala dr. Kovačević, na pravi način obilježiti listopad - mjesec borbe protiv raka dojke.

2022 10 05 09.13.02 Medium