LAG glavna

„Kroz ovaj projekt  smo problem Alzheimerove i drugih demencija dignuli na još višu razinu i napravili korak dalje. Oboljeli od takvih bolesti su velikoj potrebi i voljela bih da se takvi projekti nastavljaju kako bismo pomogli svima kojima smo pokazali da pomoć postoji, ali i drugima“, rekla je jučer na završnoj konferenciji  održanoj u gradskoj vijećnici Ljerka Pavković, predsjednica Palijativnog tima LiPa, nositelja projekta  „Ambasadori dobročinstva“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.287.517,28 kuna, a koji se provodio od 2020. do 2022. godine sa partnerima Lokalnom akcijskom grupom „Zeleni trokut“ te Gradom Pakracem.

Ciljne skupine koje u projektu bile obuhvaćene su osobe starije od 65 godina oboljele od Alzheimerove demencije ili drugih demencija te stručnjaci koji rade s pripadnicima ciljnih skupina, a cilj projekta bio je poboljšati vaninstitucionalnu skrb za oboljele na području zapadne Slavonije te doprinijeti poboljšanju životnih uvjeta za ugrožene skupine stanovnika. Aktivnosti u projektu bile su usmjerene na jačanje kapaciteta udruge Palijativni tim LiPa kroz edukacije stručnjaka, jačanje povezanosti ključnih dionika u skrbi za oboljele, te pružanje psihosocijalne pomoći oboljelima na području Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

lag publika

Kroz dvogodišnje razdoblje trajanja projekta, kako je prezentirao njegov voditelj Igor Matek, aktivnosti su bile usmjerene na jačanje kapaciteta udruge Palijativni tim LiPa kroz edukacije stručnjaka, jačanje povezanosti ključnih dionika u skrbi za oboljele, te pružanje psihosocijalne pomoći oboljelima na području Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. U projektu koji je nazvan po volonterima učenicima medicinskog usmjerenja Srednje škole Pakrac, a koji su najviše i sudjelovali u aktivnostima, organiziran je niz edukacija i radionica za razne profile djelatnosti koji rade s oboljelima te pružali psiho-socijalnu pomoć za 50 obitelji oboljelih koji su uključili više od 250 posjeta.

Sudionici projekta imali su i studijsko putovanje u Austriji, u regiji Voralberg, gdje su se upoznali s uspješnim primjerom organizacije skrbi o starijiim oboljelim osobama, kao i s radom hospicija palijativnih bolesnika.

Okupljene na konferenciji pozdravio je Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac, zahvalivši svima koji su sudjelovali u aktivnostima prvenstveno uime najpotrebitijih te izrazio nadu u nastavak hvalevrijednog projekta koji ima nemjerljivu vrijednost i korist za zajednicu.

lag ivančć