BOJANJE ŠUŠKOVE

Sva nova infrastruktura ugrađena u podzemlje Pakraca i Lipika unazad dvije godine, a riječ je o oko 37 kilometara  vodovodnog i 60 kilometara odvodnog sustava s pratećim brojnim šahtama i kućnim priključcima, u funkciji je i do sada na njoj nije bilo kvarova, rekao nam je Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik. U središtima Pakraca i Lipika, gdje su radovi bili „najgušći“, već je i primjetljiva ušteda na gubicima vode i Pierobon očekuje da će u konačnosti oni pasti s nekadašnjih 48 na 35 posto. Polovinom rujna je  po prvi put  isprobano očitovanje na oko 1200 novih vodomjera koji imaju mogućnost daljinskog očitavanja i ono zajedno s pratećim računalnim sustavom funkcionira tako da će ove jeseni na adrese tih građana stizati precizniji i točniji izračuni mjesečnog utroška vode.

Do sada je obavljen tehnički pregled vezano uz radove na 6 od 14 građevinskih dozvola po kojim se aglomeracija izvodila, dok je kod ostalih 8 u tijeku otklanjanje manjih grešaka i rješavanje tehničke dokumentacije. Na radilištima izvođači radova pod kapom slovenske Gorenjske gradbene družbe uklanjaju manje nedostatke koji su uočile gradske službe, investitor Vode Lipik, ili ih prijavili sami građani. I investitor i gradske službe kažu da izvođači prihvaćaju primjedbe i trude se otkloniti nedostatke koje se uglavnom odnose na kvalitetu završne sanacije pojedinih prometnica, prilazima dvorištima, fasadama ili ogradama te se pozivaju građani da što prije takve nedostatke prijave Vodama Lipik kako bi ih proslijedili još neke vrijeme dok su izvođači u Pakracu.

Asfaltiranja su manje-više završena pa je polovinom rujna napokon u potpunosti asfaltiran  nogostup u Gupčevoj ulici. Ostao je još završni sloj u Laučanovoj ulici te na sanaciji nekih rubova prometnica u središtu Pakraca, kao i na vraćanju prometni signalizacije, autobusnih ugibališta i slično.

Težište aglomeracije seli se na sljedeću fazu, s pakračkih i lipičkih ulica na projekt pročišćivača u Dobrovcu gdje će austrijska tvrtka dosadašnji isključivo mehanički uređaj nadograditi s mogućnošću biokemijskog pročišćavanja tako da će se voda iz kanalizacije u Pakru vraćati posve pročišćena što je trošak od ugovorenih 54 milijuna kuna uvećanih za PDV.  Planirano je da radovi traju dvije godine te još godinu dana za uhodavanje sustava. Izvođaču je počeo teći rok od prve godine u kojoj mora izraditi projektnu dokumentaciju.