banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

srbi glavna

„Srpska kuća postala je sjedište Vijeća i svojevrsno kulturno-društveno sjedište Srba Pakraca i Požeško-slavonske županije. Neka ova kuća bude mjesto gdje će se susretati svi Pakračani, ali i svi gosti dobronamjernici. Ona predstavlja sve ono za što smo se borili, da čuvamo i njegujemo našu kulturu, tradiciju i običaje te da planiramo naredne aktivnosti“, rekao je jučer Nikola Ivanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije, na otvorenju Srpske kuće u Pakracu u Ulici 30. svibnja.

nikola ivanović

Riječ je o dvoetažnom objektu kojeg je Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Pakraca, zahvaljujući donacijom i podrškom Srpskog narodnog vijeća kroz program kapitalnih investicija, kupilo 2019. godine i od tada započeli rješavanje dugogodišnje potrebe za prostorom za rad srpskih manjinskih institucija i udruga u Pakracu. Kuća je obnovljena dobrovoljnim sredstvima i volonterskim radom mnogih pakračkih obrtnika i građevinskih tvrtki i ovo je prvi put nakon više od sto godina da Srbi u Pakracu imaju svoj prostor za društvene, kulturne i političke aktivnosti.

unutrašnjost 2

boris milošević

Samu svečanost otvaranja poremetila je kiša, pa je trajala kraće nego što je bilo predviđeno, no Srpsku kuću u Pakracu otvorio je Boris Milošević, saborski zastupnik SDSS-a i predstavnik Srpskog narodnog vijeća, uz prisutnost Sanje Lakić, narodne poslanice iz Republike Srbije, Jelene Surle, otpravnice poslova ambasade Republike Srbije u Zagrebu, kao i drugih uzvanika i predstavnika crkvene, županijske i lokalne vlasti, udruga, predstavnika srpske nacionalne manjine drugih gradova i županija, kao i predstavnika češke i talijanske nacionalne manjine. Otvorenje su uveličali i članovi pjevačke skupine SKD Prosvjeta Pakrac-Lipik.

unutrašnjost 1

prosvjeta

publika

U sklopu otvorenja Srpske kuće, a povodom proslave blagdana Male Gospojine, za sve uzvanike i goste održan je i svečani koncert braće Teofilovića u dvorištu Vladičanskog dvora u Pakracu. Braća blizanci Ratko i Radiša Teofilović već tri desetljeća izvode pjesme srpske i balkanske glazbene baštine i odlikuje ih vrhunska glazbena izvedba à capella kojom su sinoć počastili posjetitelje u Vladičanskom dvoru.

teofilovići

koncert publika

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić