GlavnaDelfin

Organizacija civilnog društva Delfin Pakrac jučer je proslavila 20 godina djelovanja. U ovom višesatnom neformalnom druženju u Planinarskom domu Omanovac prisustvovala je većina članova organizacije, predstavnici bliskih vanjskih suradnika te drugi uvaženi gosti pred kojima je koordinatorica i jedna od osnivačica Delfina Mirjana Bilopavlović rezimirala njihov dvadesetogodišnji rad uz prisjećanja na lijepe i uspješne, ali ponekad i teške trenutke te se prigodno zahvalila svim članovima, volonterima, suradnicima i donatorima na trudu i doprinosu bez kojega se ništa ne bi moglo ostvariti.

Od osnutka 2002. OCD Delfin je redovito provodio akcije, edukacije i radionice, samostalno je provedeno više od 80 te partnerski više od 35 projekata s ciljem promocije i zaštite ljudskih prava, promicanja i podupiranja vrijednosti nenasilja, društvene pravde, ravnopravnosti, prihvaćanja razlika i različitosti. Iako rad s djecom nije primarni cilj Delfina, uključen je bio i u aktivnosti srednjih i osnovnih škola u Pakracu, Lipiku, Daruvaru, Požegi i Pleternici čime je prošlo preko 500 učenika kroz pojedine projekte. Više od 3000 korisnika i korisnica se javilo na SOS telefon te je odrađeno više od 5.500 savjetovanja, premda se vezano za broj žrtava, kako kaže Bilopavlović, treba znati da se iz godine u godinu taj broj na žalost povećava.

MirjanaB

OCD Delfin je članica ukupno četiriju institucija među kojima je Mobilni tim za prevenciju trgovanja ljudima RH za koju pokrivaju područje Slavonije. Također je članica pet organizacija civilnog društva Mreže, a kroz 20 godina je ostvarena suradnja s preko 30 institucija, ustanova i organizacija od kojih su PP Pakrac, PU Požeško slavonska, Centar za socijalnu skrb Pakrac, Gradski muzeji i knjižnice Pakraca i Lipika, B. a. B. e. Zagreb, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima te Ženska soba – Centar za seksualno nasilje. Donatora je, prema Bilopavlović, bilo mnogo, a trenutno se financiraju kroz partnerstva s ACF-om odnosno Fondom za aktivno građanstvo. Istaknuti su ASB (Arbeiter Samariter Bund) koji je radio obnovu Pakraca i Lipika te IPA koja je bila važna u suradnji s Poduzetničkim centrom Pakrac i PSŽ-om u projektu zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena gdje je provedeno osam verificiranih osposobljavanja. Također je naglašen doprinos i podrška Grada Pakraca, Grada Lipika te PSŽ-a.

Za svoju je društvenu djelatnost i značajan doprinos razvoju civilnog društva na području Grada Pakraca OCD Delfin dobio javno priznanje Gradskog vijeća 2011. godine kada im je dodijeljena Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“, čime je službeno potvrđen kao respektabilan subjekt civilnog društva.

Među prisutnima se oglasio i načelnik PP Pakrac Robert Hrastić koji se zahvalio i čestitao na radu izrazivši  nastavak suradnje, a prigodnim se riječima obratio i zamjenik županice iz redova srpske nacionalne manjine Nikola Ivanović koji je istaknuo Delfin kao organizaciju koja je uvijek bila prisutna u potrebitim trenutcima.

DelfinObilježavanje