DSC 0008

„U korak sa zdravim životom“ naziv je projekta Toplica Lipik vrijednog 457 tisuća kuna, koji za cilj ima promicanje zdravih životnih navika kroz povećanje svijesti lokalnog stanovništva, zaposlenika i korisnika Toplica Lipik o mogućnostima prevencije bolesti, stvarajući potencijal dobrog zdravlja ili poboljšanje oštećenog s posebnim fokusom na najzastupljenije bolesti koje se liječe u lipičkim Toplicama, istaknuto je na početnoj konferenciji projekta održanoj 15. rujna u konferencijskoj dvorani „Quella“ u Lipiku.

DSC 0003

Projekt je s 85% sredstava sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, dok je s 15% namaknuto iz državnog proračuna.
Toplice Lipik provode ga u partnerstvu s Palijativnim timom Lipa, čije je aktivnosti u kratkom obraćanju predstavila predsjednica Ljerka Pavlović. Nadalje, govoreći o projektu „U korak sa zdravim životom“, ravnatelj Toplica Lipik Goran Pušćenik je najprije pohvalio suradnju s Gradom Lipikom te osnivačem Požeško - slavonskom županijom na potporama u poslovnoj svakodnevici kao i na razvojnim aktivnostima s pogledom u budućnost.

DSC 0011

„Posljednjih godina uslijed poznatih okolnosti nalazimo se u izazovnom poslovnom okruženju te je apliciranje na EU fondove i privlačenje bespovratnih potpora itekako značajno za našu budućnost. Ovaj projekt pozdravljam jer je pažljivo osmišljen imajući u vidu bolesti i stanja koja su u fokusu naše zdravstvene ustanove. Zato želim zahvaliti PANORI na tehničkoj pomoći u pripremi projekta, čestitati Palijativnom timu LiPa na partnerstvu na projektu, te zahvaliti svim djelatnicima ustanove i vanjskim suradnicima, koji su sudjelovali u pripremi i osmišljavanju projektnih aktivnosti“, istaknuo je Pušćenik.
Tehničku podršku u pripremi i provedbi projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško - slavonske županije (PANORA). Obraćajući se, ravnateljica Senka Horvat je čestitala na realizaciji projekta te izrazila zadovoljstvo što su Toplice Lipik ušle u svijet EU fondova, podsjećajući pritom na veliki projekt „Terme Lipik“.

DSC 0016

Prigodno su se obratili i prvi čovjek Lipika Vinko Kasana te dožupan Ferdinand Troha. Kasana se pohvalio količinom projekata na lipičkom području, ali i izrazio zadovoljstvo ovim koji je usmjeren prema zdravlju te što će se provoditi u Toplicama Lipik na koje su Lipičani izuzetno ponosni. Prenoseći čestitke županice Antonije Jozić Troha se osvrnuo na benefite projekta rekavši da je siguran u brze i vidljive rezultate u obliku refleksije na zdravlje budućih korisnika projekta.

DSC 0018

S pojedinostima projekta prisutne je upoznala voditeljica projekta Ivana Orban koja je među ostalim rekla:
„Projekt „U korak sa zdravim životom“ školski je primjer korištenja EU sredstava u smislu da se financira određena postojeća potreba, a ne obrnuto, da se, uslijed dostupnosti sredstava, pokušava pronaći na što ih potrošiti. Takvi projekti kad se prvo kreće od dostupnosti sredstava, a onda traži njihova namjena, ne odražavaju smisao EU fondova, a to je financirati projekte koji bez potpore ne bi bili realizirani. Putem ovog projekta, Toplice Lipik su osigurale provedbu svojih redovnih aktivnosti, ali uz dodanu vrijednost u smislu opsega i kvalitete istih. Uz samo ispunjenje ciljeva programa iz kojeg je financiran, a koji se odnose na promociju zdravih navika i prevenciju bolesti, projekt ima i druge indirektne koristi, a to su oslobađanje redovnih sredstava Toplica za druge aktivnosti, ali i stjecanje iskustva u pripremi i provedbi EU projekata.“
Projektne aktivnosti vezane su uz obilježavanje važnih datuma i formirane su u tri različita skupa:
Prvi je „Dan crvenih haljina (veljača 2023.) kao javnozdravstvena kampanja posvećena povećanju svijesti o rizicima za nastanak moždanog udara (CVI) kod žena. „Balneološki skup „Dr. Ivan Šreter“ (svibanj 2023.) je već ustaljeni stručni skup koji promovira dobrobiti i učinkovitost liječenja termomineralnom vodom i ostalim blagodatima prirode. Treća aktivnost su „Dani multiple skleroze“, (rujan 2022. – nacionalni dan MS i lipanj 2023. – Svjetski dan MS) – edukacije o novim spoznajama i mogućnostima kvalitetnijeg življenja za oboljele od MS.

DSC 0007

DSC 0023

DSC 0020

DSC 0012

DSC 0005