Anamarija 1 1024x614 c

Na zadnjoj sjednici Vlade predstavljen je jesenski paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna, koji sadrži mjere zaštite od rasta cijena energenata i hrane te brojne subvencije i pomoći za građane, javni i privatni sektor. Što to znači za proračun Grada Pakraca, a posebno njegove korisnike, upitali smo gradonačelnicu Anamariju Blažević.

S obzirom na cjelokupnu situaciju kako trenutno stoji proračunsko poslovanje?

Stabilno, no zadnjih nekoliko tjedana svjedoci smo inflaratornih udara na naš standard. Naravno, kako se bliže jesen i zima sve smo zabrinutiji. Primjerice, Grad je objavio, sukladno Zakonu, nabavu za električnu energiju i s dosadašnjih 600.000 kuna godišnje dobili smo ponudu na 4.600.000 kuna. Nakon tih saznanja sam jednostavno rečeno ostala u šoku, jer bi to u konačnici značilo da otprilike 70 posto izvornog gradskog proračuna treba otići na energente, samo struju i plin. Svjesna sam kako smo u ovoj godini dobili nove potrošače električne energije, radili smo i gradili i podizali kvalitetu uvjeta života u Pakracu poput javne rasvjete, sportskih terena, domova, ali isto tako znam da ne možemo plaćati 7-8 puta više nego do sada. Naravno, odmah smo poništili natječaj i očekivali mjere Vlade, koje su bile najavljene. Nisam imala saznanja kakve i koliko snažne mjere će se donositi. Vlada je jučer predstavila cijeli paket mjera koji se dotiče građana, ali i svih koji su osjetili rast cijena i energenata, pa tako i gradova.

Kako će se konkretno donešene mjere odraziti na lokalni proračun?

Odmah smo krenuli u računanje i vidjeli što samo na godišnjoj razini za naš grad ova mjera znači. Umjesto ponuđenih 4.600.000 kuna na temelju naše predviđene potrošnje sada bi uz pomoć Vladine mjere trebali imati godišnje oko 1.100.000 kuna okvirno. To znači da se rasvjeta neće gasiti, da će udruge, vrtići, vatrogastvo i sve ostalo što se financira iz proračuna moći računati na osigurana sredstva, nastaviti će se projekti, asfaltiranja, ulaganja.

Stvarno ne znam što bih napravila da mjere nisu donesene, ne samo ja nego i ostali gradovi. Cijene komunalne naknade, vrtića, osiguranje školskih radnih bilježnika, stipendije, mjere poduzetnicima, mladim i višečlanim obiteljima iz gradskog proračuna i dalje ostaju na snazi, važeće, a sve zbog donesenih mjera. Projekti se nastavljaju i dalje ćemo ulagati u infrastrukturu i podizati kvalitetu života naših sugrađana, što bi bez ovih Vladinih mjera bili primorani zaustaviti.

Kako ocjenjujete mjere posebno one koje su usmjerene poduzetnicima?

Pogledala sam paket mjera i moram priznati da je sveobuhvatan. Važan mi je, uz javne ustanove i građane, bio i utjecaj ove inflacije na gospodarstvo. Drago mi je što su mjere usmjerene prema gospodarstvu i gospodarstvenicima, jer samo snažno gospodarstvo nam može pomoći da savladamo i ovu krizu. Nikom nije lako i nitko nije ni sanjao da ćemo se baviti ovakvim temama, no nema nam druge nego zajedničkim radom i dijalogom pokušati prebroditi ova izazovna vremena.

Ipak niz je tu mjera koje će nam pomoći: od osiguranja cijene pojedinih prehrambenih proizvoda, povećanje naknada i potpora najugroženijima, a posebno ću istaknuti umirovljenike i poljoprivrednike, koji su uz svu krizu i poskupljenja još i imali sušu i pad prinosa. Podsjećam kako je županica proglasila elementarnu nepogodu i pozivam sve poljoprivrednike da se prijave u gradsku upravu.

To znači da u predstojećem razdoblju drastičnih rezova u proračunu ipak neće biti?

Tako je i ovim putem želim umiriti one koji su zabrinuti, posebno najranjivije skupine. O mjerama će sigurno još biti puno govora, ali ja s moje strane želim istaknuti kako bi bez tih mjera u pitanje bilo dovedeno funkcioniranje cijelog sustava, bilo bi neizvedivo dočekati proljeće, a one su nam osigurale da ipak u jesen i zimu uđemo spokojniji.