IMG 0041

U nazočnosti predstavnika brojnih Vatrogasnih društava te ostalih uglednika iz svijeta vatrogastva s područja naše i okolnih županija, 4. rujna je u Velikom Banovcu svečano obilježena 60. godišnjica postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Veliki Banovac.

Već po pravilu, svečanost je započela jutarnjom budnicom, nastavljena svetom misom, a središnji događaj bila je svečana skupština održana u nazočnosti gostiju i najvećim dijelom posvećena bogatoj povijesti slavljenika. 

IMG 9990

Čitajući povijesnu crticu, na samu ideju osnivanja mjesnog DVD-a te o njegovim prvim godinama rada osvrnula se tajnica Društva Gordana Baschiera.

„Da te večeri u rujnu 1961. godine nije bilo plamtećeg stoga slame Imbre Giacomettija i intervencije susjeda i mještana, tko zna kad bi se rodila priča o osnivanju vlastitog vatrogasnog društva. Ovako, slučaj nesretnog Imbre bio je pokretač ideje o vatrogasnoj samostalnosti i neophodnosti mjesne vatrogasne postrojbe koja će u budućnosti postati kotačić zamašnjak života u Velikom Banovcu. DVD Veliki Banovac je osnovan u rujnu 1961. godine na inicijativu Ivana Colosettija te uz ogromnu podršku Vatrogasnog saveza Općine Pakrac kao i samih mještana Velikog Banovca“.

IMG 9988

Kako je razvidno iz izvješća Društvo se kroz godine razvijalo, operativno slagalo i opremalo, a u novom tisućljeću birano je novo rukovodstvo koje s manjim izmjenama DVD Veliki Banovac uspješno vodi i danas. Pod predsjedanjem Damira Colosettija i na njegovu inicijativu tih se godina u kratkom vremenu osnivaju ekipe vatrogasne mladeži koje sudjeluju na gotovo svim natjecanjima i postižu dobre rezultate. U budućnosti brojna prva, druga i treća osvojena mjesta na natjecanjima VZ Pakrac – Lipik te na Požeško – slavonskoj županiji, ovo vatrogasno Društvo čine prepoznatljivo po radu s mladima, ali i bogatim kolekcionarima pozamašne količine priznanja i pehara.

Danas Društvo ima ukupno 88 članova, a čini ih: 28 operativnih i 9 izvršnih članova, 11 članova podmlatka, isto toliko mladeži te 29 podupirućih članova. Od pokretnina raspolažu vozilima Kombi Renault Master za prijevoz vatrogasaca, Mercedes navalnim vozilom, Štajer cisternom kapaciteta 4.000 litra vode te cisternom zapremine 3.500 litara vode.

IMG 9995

Na respektabilnu povijest referirao se Ilija Turković st., predsjednik VZ područja Pakrac-Lipik, pohvalivši ih za dosadašnji rad te postignute natjecateljske uspjehe. Predajući prigodne poklone, čestitao je domaćinu 60. rođendan te poželio da u budućnosti sve zacrtane ciljeve i ostvare. Slično su ponovili zapovjednik VZ PPL Tomislav Stokić te tajnik Zlatko Zerdin, a obljetnicu je čestitao i Marko Ašenbrener, zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice.

Prenoseći pozdrave županice Antonije Jozić, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević je čestitala rođendan, a obraćajući se istaknula je važnu ulogu vatrogasnog društva u životu sela. Vatrogasci su, kako je rekla, istovremeno i nogometaši, i radnici, i prijatelji i susjedi… “Ne brinem za vašu budućnost jer ste primjer rada s madima i sigurna sam da upravo obilježavamo samo prvih 60 godina vašeg društva“.

IMG 0004

Primajući čestitke i poklone predstavnika susjednih i prijateljskih Vatrogasnih društva, predsjednik Damir Colesetti je svima zahvalio na dolasku te što su prisustvom uveličali značajan trenutak za DVD-Veliki Banovac.

Obilježavanje je nastavljeno polaganjem vijenca pored spomenika za umrle vatrogasce DVD-a Veliki Banovac te za sve poginule hrvatske branitelje. Nakon polaganja podijeljena su priznanja zaslužnim članovima DVD-a Veliki Banovac za višegodišnje aktivnosti, da bi potom dionicom kroz selo krenuo svečani mimohod vatrogasaca, praćen brojnim vatrogasnim vozilima i zvukom sirana. Službeni dio programa završen je pokaznom vježbom DVD-a Donja Obrijež i Pakrac te kulturno umjetničkim programom.

IMG9999
IMG9993
IMG9992
IMG9988
IMG0011
IMG0008
IMG0009
IMG0007
IMG0003
IMG0072