Pakracki list 603 1

Danas poslijepodne u prodaji će biti novi 603. broj „Pakračkog lista“ u kojem možete pročitati:

Odgovore zna samo Krleža

Za desetak dana za sve uzraste počet će nova školska (pedagoška) godina. Ono što time dobivamo je živost na gradskim ulicama, ali to je ujedno definitivna potvrda da je sezoni godišnjih odmora došao kraj i da smo se svi vratili svojim uobičajenim poslovima tako da osim školskih prostora ožive i svi drugi. S povratkom na uobičajene dnevne aktivnosti vraćamo se i uobičajenim dnevnim promišljanjima, naročito o teškoćama i problema, a njih ove jeseni neće nedostajati. Po svemu sudeći, a najviše po često prenapuhanim medijskim natpisima, bit će prisutniji nego prijašnjih jeseni, što je inače godišnje doba s najviše pesimizma i straha od onog što nosi nadolazeće vrijeme.   

Povratkom učenika u školske klupe, bar kada su u pitanju osnovnoškolci, usporedbom lanjskog (i ranijeg) i ovogodišnjeg broja učenika dobivamo i jasnu statističku sliku o demografskim kretanjima, donedavno omiljene novinarske teme koje je, uslijed najave energetskih problema i raznih poskupljenja svega i svačega bez čega nam je život nezamisliv i nemoguć,  posljednjih mjeseci posve potisnuta iz medijskog prostora.

Mada sam i sam godinama aktivan dio tog medijskog prostora, nerazumljivo mi je to natjecanje medija tko će proizvoljno najaviti veća poskupljenja najnužnijih životnih potrepština kao što su hrana i grijanje. Tko može prihvatiti i ozbiljno shvatiti najave da će nam plin ove jeseni, ako ga uopće bude, poskupjeti tri, četiri ili pet puta. Čak je i manji problem tko to može pojmiti u odnosu na pitanje tko bi to mogao platiti. Već i najprostija računica u tim uvjetima ukazuje da bi računi u većini domaćinstava samo za plin i struju u prosincu i siječnju prelazila iznos prosječne plaće, stanja koje je za društvo neodrživo.

Općenito, ovaj kaos s cijenama u trgovinama, na benzinskim crpkama i cjevovodima nitko ne uspijeva pojasniti na način da većina građana koji su osuđeni taj kaos financirati iz vlastitih novčanika može nešto suvislo shvatiti. Političari koji bi trebali građanima ne samo objasniti što se događa, nego i spriječiti da nam to ugrožava minimalne potrebe, daju nemušte odgovore ili ih odgađaju „za naredna dva tjedna koja su ključna“ što novinarima ostavlja prostora za spomenuta nagađanja o enormnim poskupljenjima, nestašicama, zatvaranju tvornica i dućana i drugih kataklizmičkih posljedica do te mjere da se obični građani, naročito umirovljenici, boje upaliti televizore pa se informativne emisije sve više izbjegavaju.

U toj histeriji dodatnu nervozu stvara činjenica da uskoro u robno-novčanoj razmjeni mijenjamo novac, našu kunu za europsku valutu euro, što ćemo u trgovinama uočiti već idućeg tjedna kada ćemo imati istaknute cijene u obje valute. Od jedne čisto tehničke radnje koju smo prošli pred nepunih 30 godina kada smo mijenjali dinare u kune, mediji su napravili bauk koji bi nam trebao umjesto nas, uz pomoć prevaranata trgovaca, pojesti ručak ili večeru. Ponovo pretjerivanje.

I kada već nitko od nadležnih ili stručnih ne nudi nikakve kvalitetne i pouzdane odgovore na ono što nas očekuje u svakidašnjem životu u naredna dva ili tri mjeseca, nema nam druge nego vratiti se svevremenskom Krleži i mudrostima koje je u vidu Petrice Kerempuha ponudio pred skoro 90 godina: „Nigdar ni tak bilo/ da ni nekak bilo,/pak ni vezda nebu/da nam nekak nebu“.

TEMA BROJA ­- IMA LI PAKRAC TURISTIČKU SEZONU? Od turizma se živi malo i teško

Uobičajeno mediji su u ovom dijelu godine puni teme turističke sezone. Prebrojavaju se gosti, ostvarena noćenja, rezultati uspoređuju s lanjskom ili rekordnom godinom. Ne čudi jer nam iz te grane privređivanja dolazi značajan dio godišnjeg prihoda, bilo na razini države, bilo kao izvor egzistencije brojnim obiteljima. Nažalost sve to uglavnom se odnosi na jadransko priobalje, eventualno nekoliko kontinentalnih mikrolokacija. Stoga smo se zapitali: ima li Pakrac turističku sezonu? Piše: Darko Baronica

INTERVJU - VANJA RAŽOV, VODITELJICA RAZVOJNOG ODJELA PCP

Poduzetnici bi trebali promijeniti način razmišljanja

Što se događa s natječajima za europska sredstva, kada i zašto ih nema, kada će ih biti, što je u takvoj situaciji  činiti zainteresiranima za  njihovo korištenje, kakve su im šanse, pitali smo Vanju Ražov, voditeljicu razvojnog odjela LRA Poduzetnički centar Pakrac.

NAŠI SUGRAĐANIPAKRAČKE ZLATNE RUKE - DAVOR LEPKA

Poslodavac, obrtnik i prijatelj iz školskih udžbenika!

Početkom srpnja, poznati pakrački frizer i donedavni predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika Davor Lepka u Zagrebu je primio priznanje „Zlatne ruke“. Riječ je o najvišem priznanju Hrvatske obrtničke komore uglednim i časnim članovima Komore za izuzetna poslovna dostignuća u obrtu i zasluge u razvoju i promicanju obrtništva i malog poduzetništva, kao i drugim fizičkim i pravnim osobama, koje su svojim djelovanjem dali značajan doprinos razvoju obrtništva Hrvatske. Piše: Dinko Kliček

U ovom broju još pišemo:

RADOVI U KOLOVOZU Najviše radili asfalteri

KORONA VIRUS Oboljelih i hospitaliziranih sve više

21-GODIŠNJI OBRTNIK DINO SADILEK IZ PAKRACA Pobijedio mladost i neiskustvo

NACIONALNI DAN MIROTVORSTVA Obilježena 31. obljetnica otmice dr. Ivana Šretera

ODMARALIŠTE HCK-A “CVRČAK Odlična sezona nadišla očekivanja

NOVO U PAKRACU Maloprodaja Oxmed Pharme u Preradovićevoj

GRADSKA KNJIŽNICA PAKRAC O čitanju i čitalačkim ljetnim preporukama

125 GODINA DVD-a DONJA OBRIJEŽ Respektabilna tradicija koja hvali, ali i obvezuje

SPORT Počinju nogometna i kuglačka prvenstva

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.