thumbs b c 2b6a637bd991238e11e55097750995df

U Požeško-slavonskoj županiji s današnjim danom aktivno je 292 slučaja zaraze korona virusom pri čemu je čak 13 osoba bilo hospitalizirano. Dva dana ranije aktivnih slučajeva oboljenja je bilo čak i pet više, što je najviše u kolovozu u koji smo ušli s 99 oboljelih što znači da se tijekom tog mjeseca broj oboljelih na dnevnoj razini utrostručio. Županijski epidemiolog dr. Ante Vitalija, ali i drugi stručnjaci, smatraju da je broj oboljelih i veći. Kako ovaj soj kod dijela zaraženih izaziva blage simptome, stručnjaci procjenjuju da se dio oboljelih niti ne javlja svom liječniku pa se oni niti ne registriraju, ali se takvi najčešće niti ne izoliraju što pospješuje širenje virusa.

Reakcije kod dijela oboljelih su vrlo blage, kažu stručnjaci. No kod starijih osoba s drugim oboljenjima mogu biti i snažne tako da smo u županiji 25. kolovoza imali 13 hospitaliziranih što je dvostruko više nego na početku mjeseca. Unazad zadnja tri dana u bolnici je završilo čak šestero oboljelih, između ostalog i dvoje u pakračkoj.    

Dodatno zabrinjava vrlo veliki udio pozitivnih među dnevno testiranima. Na posljednjem testiranju 24. kolovoza obrađeno je 48 uzoraka, od kojih je 35 pozitivnih (73 posto) i tako se veliki postotak kreće cijeli mjesec. Razlog tome je što više nema testiranja iz administrativnih potreba nego se na testiranja šalju samo pacijenti s izraženim simptomima. Ono što je epidemiolozima dodatni problem i što pospješuje širenje bolesti, kaže dr. Vitalija, je što se više ne prate kontakti oboljelih niti se propisuje obvezna preventivna izolacija tako da tijekom kolovoza niti jedna zdrava osoba nije bila u izolaciji niti jedan dan.

S obzirom da je ljeto, koliko je sadašnja situacija zapravo loša najbolje će ilustrirati usporedba s istim lanjskim razdobljem. Lani 27. kolovoza na županiji je bilo aktivno 16 slučajeva zaraze koronavirusom, pri čemu je jedna osoba hospitalizirana. Toga dana je obrađeno 135 uzoraka, od kojih je pet bilo pozitivnih. Gotovo identična dnevna statistika odnosila se i na lanjski 20. i 13. kolovoz kada od 89 testiranih niti jedan uzorak nije bio pozitivan, a niti jedan od pet oboljelih nije bio hospitaliziran.

Počelo cijepljenje četvrtom dozom 

Epidemiologe naročito zabrinjava loša slika procijepljenosti i dolazak jesni. Za dva tjedna započet će nastava, za sada bez ikakvih epidemioloških mjera. S dolaskom jeseni razna događanja, okupljanja i život uopće vraćaju se u zatvoreni prostor što je idealno stanje za masovno širenje zaraze, kaže dr. Vitalija. Pored toga procijepljenost je i dalje loša. Tijekom ljeta prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kroz postupak cijepljenja od prve prema slijedećim dozama je u županiji prošlo tek nekih 10-ta osoba. Zanemarivo.

Ovih dana počeo je postupak cijepljenja četvrtom, ili takozvanom drugom booster dozom. Za sada nema naznaka da će se organizirati punktovi za masovno cijepljenje već se ono može obaviti u dogovoru sa svojim obiteljskim liječnikom, ili utorkom i četvrtkom od 10 do 12 sati u ambulanti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u pakračkom Domu zdravlja. Stručnjaci, među kojima i dr. Vitalija, cijepljenje četvrtom dozom preporučuju osobama starijim od 60 godina i osobama s različitim kormobitetima već i stoga što se pokazalo da imunitet koje pruža cjepivo s protokom vremena slabi više od očekivanog, ali i zbog mutacija virusa u nove sojeve.

Ukupno uzevši, pred nama je nepredvidiva epidemiološka jesen i u medijima su od strane stručnjaka sve prisutnija razmišljanja o povratku epidemiološkim mjerama, a prva bi mogla najvjerojatnija biti povratak tako omraženim maskama.