Trznica glavna

Unazad godinu dana, a možemo reći i duže, gotovo svakodnevno u medijima slušamo o poskupljenjima, bilo vode, struje, goriva, plina pa tako nezaobilazno i prehrambenih proizvoda. U trgovinama su ta poskupljenja itekako očigledna, a kakvo je stanje s malim obrtnicima provjerili smo danas na pakračkoj tržnici, ispitavši što je u ponudi te kakve su aktualne cijene.

Zelena tržnica

Na zelenoj tržnici se pretežito crveni i žuti od rajčice i paprike čija cijena varira između 5 do 12 kuna po kilogramu, pri čemu je rajčica namjenjena preradi najjeftinija, iako se negdje može pronaći paprika manjeg obima za jednako nisku cijenu. Drugo sezonsko povrće, kao što su krastavci i patlidžani, također možete kupiti za cijenu od 10 kuna. Prema iskazima trgovaca, cijene sezonskog povrća se još nisu korigirale. Korjenasto povrće je ipak nešto skuplje u odnosu na prošlu godinu. Cijena za kilogram mrkve podignula se na 15 kuna od prijašnjih 10, a za peršin će te morati izdvojiti između 30 do 40 kuna. Kupus, kojega nešto rjeđe viđamo na štandovima, košta oko 10 kuna, crveni luk također 10 te bijeli luk 50 kuna, što je barem 2 kune više nego lani. Kukuruz se može kupiti za 3 kune po klipu, krumpir za 6, a cikla za 15 kuna po kilogramu.

„Porast cijene bio je nužan s obzirom da je sjeme vrlo skupo, a poskupila je i voda“, kaže Zdenka Varat, vlasnica OPG-a. Unatoč korekciji cijena kupaca ne manjka, jer u ovim krajevima većina ljudi i dalje bira domaće proizvode ispred onih iz trgovine.

Voće je na tržnici nešto manje zastupljeno, izuzevši lubenicu i dinju čije je vrijeme polako na izmaku , zbog čega se prodaju po simboličnim cijenama između 5 do 6 za dinju te 10 kuna za lubenicu po komadu. U ponudi su i šljive koje koštaju 8 kuna po kilogramu, breskve i grožđe za 15 te nektarine 20 kuna. Zanimljivo je da se cijena šljive nije promijenila unatoč velikoj rodnosti koju ove godine uživamo, za razliku od prethodnih kada je šljive bilo vrlo malo.

Jaresh

Na bijeloj tržnici pak nije bilo značajnih cjenovnih korekcija, izuzevši domaće mlijeko koje nakon korekcije iznosi 7 kuna po litri. Svježi sir i vrhnje još uvijek možete kupiti po nepromijenjenim cijenama, to jest, 30 kuna po kilogramu za sir te 15 kuna za pola litre vrhnja, a kao razlog opiranju povišenju cijena Marta Jareš iz OPG-a Jareš navodi obzir prema stalnim kupcima umirovljenicima. Cijena za tucet jaja također je ostala netaknuta još od Božića, prema čemu ona iznosi od 80 lipa do 1.40 kuna po jajetu.

Shvabo

U pečenjarnici kod Ivice Mihaljinca Švabe, gdje se uobičajeno četvrtkom okuplja relativno veliki promet, značajne korekcije cijena tijekom ove godine nije bilo pa se tako pečeni odojak prodaje za 120, a janjetina za 160 kuna po kilogramu, dok su čevapi sada  35 kuna.

S vanjske strane tržnice u novootvorenoj mesnici Galović prodaje se svježa piletina čije cijene značajno odskaču u usporedbi s onima u trgovini. Za kilogram pilećih prsa, koja inače nose najvišu vrijednost, izdvojiti će te nepunih 34 kune, a za ostale dijelove pileta između 10 do 26 kuna.

Galovich