banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

DINO 1

Danas kada je normalno da kućanstvo ima jedan ili više osobnih automobila, čini se kako je ideja iznajmljivanja vozila potpuno nepotrebna. Ali samo na prvu. Sve veći broj ljudi, organiziranih grupa, mlađih generacija sklono je ideji rentanja za različite potrebe. Oni koji vole fleksibilnost i opušteni boravak, te vožnju, znaju da se to ne može uvijek postići osobnim vozilima. Osim što su ograničena veličinom, oni su često i zauzeti od drugih članova obitelji te je tada potrebno raspolagati s nekoliko vozila odjednom. Postoje situacije u kojima je više nego vjerojatno da ćete posegnuti za najbližim iznajmljivačem kombi vozila.

Tako je slično razmišljao i 21- godišnji Dino Sadilek iz Pakraca, vlasnik obrta za prijevoz putnika i najam kombija „Rent a Dino“, koji je posao započeo u samom jeku epidemije koronavirusa, u rujnu 2020. godine. Nakon što je završio srednju školu za tehničara cestovnog prometa u Daruvaru, godinu dana pokušavao je naći posao u struci, no ustvari je razmišljao o vlastitom obrtu.

Sam svoj šef - san od djetinjstva

Mladost i eventualno radno neiskustvo Dinu nisu omele od željenog cilja. „Zapravo od malih nogu sam sanjao da ću imati nekakav svoj posao. Još kao dijete sam stalno „visio“ oko automobila, kamiona i meni je to bilo zanimljivo, vidio sam se u tome. Nakon završene srednje škole, otvaranje takvog obrta nekako mi je bio logičan slijed“, priča nam Dino.

Dino je za otvaranje obrta koristio mjeru Zavoda za zapošljavanje, poticaje u iznosu od 25 tisuća kuna, no ipak su mu najviše pomogli roditelji i baka i djed te je uspio bez kreditnog zaduživanja za početak kupiti dva rabljena kombija. I tu je sve krenulo. Posao se „zakotrljao“ sjajno, priča Dino, no tada je došao lockdown, pa su doslovno kombiji pola godine stajali na mjestu. Nije bilo lako prebroditi to vrijeme, no opet uz pomoć obitelji, nakon ponovnog otvaranja i epidemiološke normalizacije, Dini je posao opet krenuo i danas je, kako kaže, jako zadovoljan. Jedini je obrtnik na području Pakraca koji nudi putnički prijevoz i ne misli da je pogriješio u odabiru jer smatra da je takva usluga ovdje itekako potrebna.

Vozi se gdje god treba

Najviše mu se javljaju udruge koje ovakva vozila trebaju za organizirane odlaske na izlete, sportska događanja ili  različita privatna putovanja, počeo je surađivati i s školama prevozeći učenike na različite ekskurzije, ali i sve češće za djevojačke i momačke večeri te sve ostale vrste proslava.

„U svakom poslu, pa i u ovom, imaš i lijepih i gorkih iskustava. I sve je to škola. Najvažnije je da je vozač odgovoran i vozilo ispravno. Meni najluđe i najzabavnije vožnje su kada vozim svatove, onda se svašta nagledaš i svačemu nasmiješ jer se ljudi opuste budući da ne moraju voziti, a opet nisu prijetnja drugima u prometu“, priča nam Dino, no ističe da je neke potencijalne klijente morao i odbiti jer mu se nisu činili pouzdanim i odgovornim da dobiju vozilo na raspolaganje, bez obzira što su uslugu htjeli platiti. I tu treba biti ozbiljan i oprezan koliko možeš, dodaje Dino.

dino svatovi

Dino je nedavno nabavio i kamion za prijevoz paletirane i zbirne robe, prijevoz poljoprivrednih strojeva, motora, namještaja, bilo kakvog tereta većih dimenzija, a iza njega su, osim vožnje po Hrvatskoj, i inozemne rute. Najčešće, kako kaže, putuje za Italiju, bio je i u Grčkoj, a najdužu rutu koju je dosad vozio je 15 kilometara od Lihtenštajna kada je u četiri dana napravio više od 4000 kilometara zajedno s ocem Silvijom koji mu zbog povećanog opsega posla pomaže kad god zatreba.

dino inozemstvo

Širenje djelatnosti uz oca Silvija

Planova i ideja Dino ima mnogo, a najviše ih veže uz oca Silvija kojeg planira zaposliti u svom obrtu kao najveću pomoć i podršku te najboljeg poslovnog partnera, kojeg je imao od početka.

Zajednički razmišljaju o proširenju obrta s još jednim šleperom kada bi se špedicijom, posebno inozemnom, počeli ozbiljnije baviti. A kako su nam obojica rekli, ukoliko posao krene, morat će posegnuti za barem još jednim suradnikom. Za sada, srce im je obojici na mjestu, Dini jer je ostvario svoj san, a obitelji što je sin jedinac ipak svoj život odlučio graditi u svom rodnom gradu.

dino 2

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić