Dom Kalvarija Medium

Od 1. travnja u Pakracu, u Ulici Kalvarija 44 djeluje potpuno novi dom za smještaj starijih osoba. Pokrenula ga je tvrtka Obiteljski dom Jurković iz Kutine koja se tom djelatnošću u Kutini u objektu kapaciteta 23 ležaja bavi četiri godine.

Ideju i želju za proširivanjem djelatnosti s područja Kutine na Pakrac je izrazio sin vlasnice Ivanke Jurković, Matija koji je prije dvije godine u Pakracu završio školu za medicinske tehničare i sada je u Pakracu našao prvi stalni posao. Da je izbor djelatnosti i lokacije bio dobar potvrđuje i podatak da su u prvih šest tjedana rada, bez neke posebne reklame i propagandne kampanje, popunili svih 20 raspoloživih kreveta, a nepuna tri mjeseca od otvaranja imaju već listu čekanja s 10 osoba.

osoblje Kalvarija Medium

Vlasnica Ivanka Jurković (treća s lijeva) i sin Matija s dvije zaposlenice doma

Polovina sadašnjih korisnika je s područja Pakraca i Lipika, a druga polovina dolazi iz svih susjednih gradova. U starosti su od 52 do 97 godina, svi u, kako kaže gospođa Jurković, u zdravstvenoj potrebi.

Dom je ispočetka u temeljitoj rekonstrukciji građen baš za ovu namjenu. U tri etaže ukupnih 540 četvornih metara, plus 200 četvornih metara u dvorišnom objektu raznog popratnog tehničkog prostora nalazi se 10 smještajnih soba uz sve ostale prateće sadržaje kao što su sanitarni čvorovi, kuhinja, restoran, dnevni boravak. Svi prostori opremljeni su novim suvremenim namjenskim namještajem, ali uređajima kao što su protupožarni alarm i slično.  Projekt pripreme otvaranja doma u Pakracu, zajedno s  građevinskom rekonstrukcijom trajao je oko tri godine. 

O korisnicima brine pet zaposlenika među kojima je njegovateljica i medicinski tehničar pri čemu se, ovisno o potrebama, dopunjuju i razmjenjuju sa zaposlenicima doma u Kutini. Sin Matija živi u stanu u potkrovlju tako da je to tek jedan od oblika 24-satnog dnevnog prisustvovanja osoblja u domu. Kako kaže, za radnu snagu u Pakracu je imala manje probleme naći nego u Kutini.

korisnici Kalvarija

Korisnice doma

Cijena po korisniku se kreće od 4000 do 4500 kuna mjesečno ovisno o pokretljivosti pri čemu socijala ima i 200-tinjak kuna popusta i za sada nema namjeru poskupljivati, mada i to ne ovisi isključivo o njenoj volji već o kretanju na tržištu. Ističe da je sve teže raditi u obiteljskim privatnim domovima, ne samo zbog ekonomskih razloga, nego i zbog učestalih inspekcijskih nadzora pri čemu su inspekcije puno blaže prema državnim domovima nego privatnima. Ona je u Kutini u četiri godina imala osam većih inspekcija bez nekih zamjerki. No da je sve teže privatnim domovima ilustrira podatkom da su prema njenim saznanjima ovog proljeća u našoj regiji zatvorena tri takva doma.   

Ivankin suprug Vlado je inače iz Brezina što je još jedna poveznica s ovim krajem. Prije domova je radila kao trgovkinja. No prve kontakte sa socijalom je ostvarila kroz udomiteljstvo i sada u Kutini ima petero djece u statusu udomiteljstva.