IMG 2b9cfed54e8c902ac8f3da5d5e592cd5 V

Ukrajinska bol, patnja i prognanička sudbina, itekako poznata mnogim žiteljima pakračkog kraja, na trenutak je zatomljena zahvaljujući inicijativi KPD Sloga Pakrac i Stožera civilne zaštite Pakrac koji su 10. lipnja u Hrvatskom domu organizirali humanitarni koncert „Pakrac Ukrajini“ uz nastup mladih pijanista Mariane Koval iz Ukrajine te Dimcha Velichovog iz Bugarske. Kompletan prihod od koncerta, održanog u okviru „Pakračkog ljeta 2022“, uručen je ukrajinskim izbjeglicama, obiteljima s djecom smještenim na području Pakraca.

IMG 1290

„Za 50 plaćenih kuna u humanitarnu svrhu mogli ste uživati u glazbenom doživljaju F. Chopina, A. Dvoraka, M.P.Mussorgskog i N. Nizhankovskoh. Ukupno je sakupljeno 2.200,00 kuna pa iako iznos nije velik, on je od srca i barem će malo olakšati život našim novim sugrađanima“, rekla je ispred organizatora Dubravka Špančić te još naglasila da je trosatno podešavanje pianina za današnji koncert, a radi se o značajnom iznosu, također donacija anonimne osobe iz Zagreba, što dovoljno govori o vrijednosti i potrebi ove humanitarne akcije.

Na novo poglavlje života pridošlih Ukrajinaca prigodno se osvrnuo i Marijan Širac, načelnik Civilne zaštite Pakrac koji im je od prvog dana na raspolaganju. Pohvalio je njihovu brzu prilagodbu, izlazak iz prihvatnog centra i smještaj po iznajmljenim kućama, zapošljavanje odraslih kao i upis djece u vrtić i školu, što je zapravo i maksimum u ovim okolnostima.

IMG 1292

Koliko je doista Širac bio od koristi nesretnim ljudima posvjedočio je glasan aplauz prisutnih Ukrajinaca, koji su tako pokazali da znaju cijeniti pruženu ruku onda kad je ona bila najpotrebnija. Na području Pakraca trenutno boravi 32 osobe pristigle iz ratom ugroženih dijelova Ukrajine.

"Ovo nije prva inicijativa KPD Sloga po pitanju Ukrajine. Oni su i 2014. godine, kod prve Ukrajinske krize i anektiranja Krima od strane Rusije, u suradnji s Udrugom hrvatsko-ukrajinskog prijateljstva organizirali koncert „Hrvatska i Ukrajina zajedno“, zaključila je u pozdravnom govoru Irina Matijević, predsjednica navedene udruge.

IMG 1300

IMG 8a03f5d5f5d8954c91ccf1135bffc1eb V