IMG 9801 Medium

Broj aktivno oboljelih od koronavirusa krajem travnja u županiji je naglo porastao i epidemiološka služba dnevno bilježi između 20 i 40 novooboljelih. Tako je jučer bilo 150, čime smo  u odnosu na početak mjeseca udvostručili broj oboljenja i statistički se vratili se na kraj veljače. Od 64 jučer testiranih čak 44 je bilo pozitivno, tako da je u prvih 25 dana travnja od 1006 testiranih pozitivnih bilo 371 ili više nego svaki treći. Mato Matijević, ravnatelj HZZJ-a županije to pojašnjava činjenicom da više nema testiranja radi administrativnih potreba nego samo onih sa simptomima.

Jučer je bilo hospitalizirano šestero pacijenta što je ravno stanju od 28. ožujka. Nakon dva tjedna pauze, dva pacijenta se nalaze i na covid odjelu pakračke bolnice, kaže Matijević. Značajan broj novozaraženih Matijević pripisuje lijepom vremenu i povećanom broju druženja, ali se nada da će uskoro doći do njihovog pada i da neće biti potrebe ponovnog uvođenja mjera. 

Usporedbe radi, lani 30. travnja je bilo aktivno 458 slučajeva, 24 hospitalizirana, četvrtina testiranih je bila pozitivna. No tada je bilo cijepljeno nešto više od 15 tisuća stanovnika, a sada više od 38 tisuća, u Pakracu prvom dozom 69 i drugom 61 posto ukupnog stanovništva, odnosno na županiji prosječno skoro desetak posto manje.

U travnju je u Pakracu održan jedan masovni punkt sa slabim odazivom i u svibnju ga više neće biti nego će zainteresirani to moći obaviti kod svog obiteljskog liječnika ili u ambulanti HZZJ-a. No, kaže Matijević, interes je pojedinačni.