IMG 9964

Aktivnosti poput organiziranja 11. Županijskog ocjenjivanja meda održanog u Požegi, sudjelovanje na važnijim gradskim događanjima, uobičajeni sezonski pčelarski poslovi, slab medonosni prinos i osipanje članstva glavne su karakteristike protekle 2021. godine iz perspektive članova Udruge pčelara Pakrac – Lipik, iznesene na izborno-izvještajnoj skupštini održanoj 23. travnja u gradskoj vijećnici Kurije Janković.

Kako je naglasio predsjednik Robert Androić posebno zabrinjava smanjena aktivnost značajnog broja članova Udruge koji u njoj egzistiraju samo na papiru, kroz godišnju članarinu od 100 kuna, utvrđenu prije dvadesetak godina ili čak niti to. Smanjenom interesu ili samo nedostatku vremena svjedoči i ova skupština gdje je nazočio 21 član što predstavlja jedva trećinu upisanih.

Nedostatkom vremena za obavljanje funkcije predsjednika u budućnosti pravdao se i osobno Androić, koji je na ovoj izbornoj skupštini trebao zaključiti višegodišnji mandat predsjedavanja Udrugom. Udruga, međutim, nije izašla s novim predsjedničkim kandidatom kao niti imenima za popratne funkcije tajnika i blagajnika pa je jednoglasno usvojeno da Androić do daljnjeg ostane predsjednik, što je ovaj nevoljko i prihvatio.

IMG 9959

Iz financijskog izvještaja kojeg je podnio Damir Rendić razvidno je da su prihodi u prošloj godini bili nešto malo iznad 25 tisuća kuna, a rashodovalo se pet tisuća kuna više. Paški povjerenik Tihomir Martinović izvijestio je da na području Pakraca i Lipika u 2021. godini evidentirano ukupno 3558 košnica, što u odnosu na 3776 godinu ranije predstavlja manjak od 218 košnica. Martinović drži da je ukupna brojka realno i veća za barem desetak posto neprijavljenih košnica što je, nažalost, već godinama uobičajena pčelarska praksa.   

IMG 9965

I on je pozvao članstvo na red rekavši da obvezu prijavka košnica u katastar (u 2021. godini besplatno) pojedinci izvršavaju u posljednji trenutak ili niti onda, što bez razloga otežava precizan uvid u stanje na terenu odnosno točnu evidenciju košnica i pčelinjaka. Također, bilo čiji izostanak iz službene evidencije istom onemogućuje ulazak u sustav državnih poticajnih mjera.

Iz plana rada za 2022. godinu osim ponavljajućih višegodišnjih aktivnosti vrijedi izdvojiti inicijativu pokretanja projekta „Pčelari za zajednicu“ na području planinarskog doma Omanovac, gdje će biti postavljen ogledni pčelinjak koji bi kroz godine, prema riječima Androića, trebao izrasti u nešto veće i složenije poput apiinhalacijske komore, slane sobe i slično.

IMG 9962

Osim navedenog, na skupštini je izglasana i nova članarina pa će oni članovi koji imaju do trideset košnica članarinu i dalje plaćati 100 kuna, oni do stotinu košnica platit će godišnje 150 kuna, a vlasnici s više od sto košnica članstvo će plaćati 200 kuna.

Skupštini je nazočio i gradski predstavnik Marijan Širac koji je pri kraju dvosatnog okupljanja rekao:  „Unatoč svemu što sam čuo danas na skupštini svejedno vam čestitam na postignutom. Niste jedini u problemima, Covid je učinio puno lošeg i trebate poraditi na novom uzletu. Iznova mobilizirati postojeće članstvo da se aktvnije uključi u rad, pronaći možda novo vodstvo, a svakako privući nove ljude da se uključe u Udrugu. Kao što znate financijska gradska pomoć je neupitna."

IMG 9967