TURKOVIĆI

Predstojeća obnova vatrogasnog doma, građevinski vrijedna 3,8 milijuna kuna uz dodatnih 500.000 za opremu, financirana iz  Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. bila je dominantna tema jučerašnje skupštine DVD Pakrac. Gradskoj upravi, koja je izradila taj projekt zahvalio je predsjednik Društva Ilija Turković stariji, a sa zadovoljstvom o tome su govorili i svi gosti: županijski vatrogasni pročelnik Marko Ašenbrener, Tomislav Stokić iz Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik kao i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević. 

GOSTI GRAD

Kako su lani imali izbornu skupština ova je bila tek redovna izvještajna, a o radu u prošloj godini izvijestio je zapovjednik Ilija Turković mlađi. Uz redovne aktivnosti 105 članova od kojih je 21 operativni vatrogasac te 24 člana pomlatka i mladeži na vježbama, održavanju objekata i opreme, edukacijama koje su rezultirale s više položenih vatrogasnih i dočasničkih ispita mlađi Turković je istaknuo devet protupožarnih intervencija na objektima te tri na otvorenom i 265 različitih tehničkih intervencija kojima su pomagali u 2021. godine Pakračane, ali i stanovništvo Banije nakon potresa, odnosno Požeštine nakon ljetnog olujnog vremena. 

Blagajnica Tatjana Luketić je izvijestila da su lani prihodovali 847.000 kuna od čega po četiri osnove iz Grada Pakraca oko 490.000, a potrošili 757.000 kuna, najaviše na plaće profesionalnog dijela vatrogasnog tima.

U sličnom obimu posla i novaca, ne računajući aktivnosti oko obnove doma, planiraju i ovogodišnji rad.

GOSTI VATROGASNA ZAJEDNICA

Osim o obnovi gosti iz lokalne i županijske vatrogasne zajednice pohvalno su govorili o radu DVD Pakraca kao stožernom vatrogasnom društvu u ovom kraju naročito njihovom uključivanju u pomoći u nevoljama na Baniji i Požeštini naglašavajući pri tom da vatrogasci takvim djelovanjem daleko nadmašuju pojam koji im kazuje ime što potvrđuju i aktualnom pomoći u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica. U sličnom tonu je nastavila i Anamarija Blažević ističući  tradiciju i kulturu dobrovoljnog  vatrogastva o čemu govori i podatak da je ovo bila 144. skupština DVD-a Pakrac, ali i njihovu prisutnost u svakoj neprilici. Stoga ona nastavlja trend postupnog dizanja proračunskih sredstava namijenjenih vatrogastvu svake godine, a ove godine je pokrenula i dodatna sredstva namijenjena isključivo nabavci osobne radne i zaštitne opreme kako bi se vatrogasci u tako različitim intervencijama osjećali što sigurnije.

Dvadesetak vatrogasaca je primilo zahvalnice Hrvatske vatrogasne zajednice za pomoć na potresom pogođenom području ili  priznanja Društva za dugogodišnji rad.     

VATROGASCI PAKRAC