Pakracki list 598 Uskrs 1 Medium

Danas poslijepodne u prodaji će biti novi 598. broj „Pakračkog lista“ u kojem možete pročitati:

Civilna zaštita

Gotovo nitko se nije sjetio da smo ovih dana napunili točno dvije godine od kada smo počeli živjeti na novi način - život diktiran epidemiološkim mjerama proisteklih iz raznih stožera Civilne zaštite. U samo dva tjedna, u 21. stoljeću, ostali smo bez toliko dnevnih sadržaja za  koje smo mislili da je život bez njih nemoguć. Tako su 12. ožujka 2020. zabranjena sva javna okupljanja, čak i najobičnije skupštine udruga, a dan poslije i sportske priredbe. Tri dana poslije (16.) nastava u školama je preseljena „na daljinu“, a u zdravstvene ustanove uveden nov, restriktivni, način rada. Od 19. su zatvoreni ugostiteljski objekti, a od 24. ožujka su nam trebale dozvole Civilne zaštite čak i za otputovati u Lipik. Naredne dvije godine, po pitanju svakodnevice, restrikcije su se mijenjale, nekada na bolje, nekada na gore. Mijenjala se i statistička slika oboljelih, na lokalnoj razini od nijednog do više od 150 dnevno aktivnih. „Ostanite kod kuće!“, bila je poruka koja je tih tjedana i mjeseci  vrištala sa svih televizijskih ekrana, drugih medija i natpisa na javnim objektima koja je s vremenom uopćena u „Ostanite odgovorni!“ 

Koronavirusa se još uvijek nismo u potpunosti riješili, kao što se nismo procijepili u očekivanoj i željenoj količini, ali niti došli do pouzdanih znanstvenih spoznaja što nas po tom pitanju očekuje narednih mjeseci. No, umorni od odricanja i ograničenja, na državnoj razini ekonomski osiromašeni financiranjem posljedica covida i epidemioloških ograničenja, riješili smo se gotovo svih mjera. Ostale su tek u javnim zatvorenim prostorima zaštitne maske na licima, mada se i one samoinicijativno prorjeđuju. Covid je potisnut u drugi plan, dijelom stoga jer objektivno je sada manja opasnost u odnosu na njegov vrhunac u jesen i zimu 2020. godine, dijelom stoga što smo umorni i zasićeni ograničavajućim mjerama, ali i dijelom zbog toga jer je unazad mjesec dana prisutno novo društveno zlo - rat u Ukrajini koji nam se čini prostorno daleko, ali s pojedinim dometima kao što su sućut i solidarnost sa stradalnicima, a još više divljanje cijena energenata, vrlo blizu. Odjednom nema više korone, kao da je prva ruska raketa ispaljena na Ukrajinu u javnom prostoru pobila sve koronaviruse. Od raspravi o cijepljenju i ne cijepljenju, stožerima, maski, distance okrenuli smo se skloništima, prostorima za prihvat izbjeglica, zalihama (kućnim i državnim) nužnih potrepština. Civilna zaštita je ponovo postao termin brojnih rasprava, samo s drugim sadržajem. „Zlo za zlo“, rekli bi naši stari, a mi primijetili da nakon iskustava iz teških ratnih godina 90-tih nismo ovako zamišljali život u 20-tim godinama 21. stoljeća.

No  i u takvim uvjetima unazad dva tjedna smo obilježili naš Dan Grada nizom manifestacija i događaja solidno posjećenih. Na tom planu vratila se živost i sadržaji iz pred korona doba. Jedno zlo smo pobijedili. Optimizam je to što ljudsku prirodu stalno vuče naprijed. Stoga se valja nadati da ćemo brzo pobijediti i ovo novo zlo. I civilnu zaštitu pospremiti na margine društvenog života. Bez nje je ipak život ljepši, uvjerili smo se u to posljednje dvije godine.    

 

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Grad čine ljudi i projekti koji su rađeni za njih

„U prošloj godini obavljeno  je radova i usluga u vrijednosti oko 122  milijuna kuna, ugovoreno je preko 317 milijuna te je pripremljeno projekata u vrijednosti više od 216 milijuna. Brojke govore same za sebe. Naš izvorni proračun iznosi svega 10 milijuna kuna, uz fiskalna izravnanja on je oko 19 milijuna, ali trudom i radom, sinergijom snaga, samo tijekom jedne godine napravimo velike i značajne korake na koje svi zajedno trebamo biti ponosni“, istaknula je  gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević obraćajući se  gostima na  svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pakrac što je 21. ožujka održana u kino sali Hrvatskog doma.

INTERVJU: DAVOR SABO, POLJOPRIVREDNIK IZ DONJE OBRIJEŽI Ne pamtim ovako skupu sjetvu

Pred poljoprivrednicima je uskoro najvažnije godišnje razdoblje - vrijeme proljetne sjetve. U medijima je uobičajeno već nazvana – najteža nego ikad. Za sada im ne ide na ruku niti dugotrajno sušno vremensko razdoblje, ali u posljednje vrijeme ih znatno gore pogađa enormna poskupljenja goriva i mineralnih gnojiva. O svemu tome smo razgovarali s poljoprivrednikom iz Donje Obriježi Davorom Sabom, jednim od najvećih u našem kraju.

POVIJESNICA KOD SPOMENIKA HRVATSKIH BRANITELJA Ne slavimo rat nego hrabrost i odvažnost

Zahvalnost svim policajcima i drugim sudionicima događanja od 1. i 2. ožujka 1991. godine, kao i Pakracu i Pakračanima na tome što svih tih godina čuvaju spomen na te dane i svima onima koji dolaze tom prigodom u Pakrac, bile su najčešće izgovorene riječi 2. ožujka s govornice postavljene ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na Trgu bana Josipa Jelačića gdje su se okupili brojni uzvanici, sudionici tog povijesnog događaja, brojna izaslanstva braniteljskih udruga, jedinica lokalne i regionalne samouprave, izaslanstva i različite jedinice MUP-a i više povijesnih postrojbi. No poneki govornici sjetili su se i Ukrajine uspoređujući te pakračke i hrvatske dane s aktualnim događajima u toj zemlji.

U novom broju još pišemo:

 ZLU NE TREBALO… Oba atomska skloništa u gradu u dobrom stanju

RADOVI NA AGLOMERACIJI Asfaltiranja sve prisutnija

URUČENA GRADSKA PRIZNANJA Zaslužni za obogaćivanje života u gradu

SOCIJALNA ZAŠTITA Lani isplaćeno 10,8 milijuna kuna socijalne pomoći

DAN PODUZETNIŠTVA Obrazovanje, „zeleno i digitalno“ najpoželjnije u poticajnim mjerama  

ZBOG RATNOG STANJA U UKRAJINI U Pakracu pripremljena 56 mjesta za  izbjeglice

KTC PAKRAC Otvoren preuređen supermarket

POKLON MOME GRADU Dječja pjesma i ples napokon uživo

PROJEKT „SPECIJALIZACIJOM DO VISOKOKVALITETNIH USLUGA OBITELJSKE MEDICINE“ Pakrac dobio novu liječnicu

„SLOGA“ IZVELA SVOJ NOVI MJUZIKL Ambiciozan projekt ponovo oduševio gledalište

ZAHVALJUJUĆI SREDSTVIMA MINISTARSTVA KULTURE Pakrac dobiva „Ježevu kućicu“

IZBOR SPORTAŠA GRADA PAKRACA Dino Galijaš najbolji djelatnik, a Matku Škondri dvostruko priznanje

SKUPŠTINA SPORTSKE ZAJEDNICE Kadrovske i druge nejasnoće zahtijevaju novu skupštinu

PRILOG: Investicije i projekti na području Grada Pakraca u 2021. godini

 

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.