banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

centar mladi 1

„Osluškujući potrebe mladih u našem gradu odlučili smo im omogućiti institucionalnu podršku te informirati ih i pružiti potporu radi njihove integracije u društvo i lokalnu zajednicu“, rekli su na početku otvorenja pakračkog Centra za mlade „Libero“ njegov voditelj Denis Relota i Zrna Garača, viša stručna suradnica za gospodarstvo i EU fondove u Gradu Pakracu, smještenog u prostorima na katu stare gradske vijećnice, iznad Turističke zajednice grada Pakraca.

zrna garača

Zrna Garača, viša stručna suradnica za gospodarstvo i EU fondove u Grad Pakracu

Simboličnom otvorenju prije svečane sjednice povodom Dana grada prisustvovali su, uz predstavnike udruga i vijećnika te domaćicu gradonačelnicu Anamariju Blažević, i Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijske sustave Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ante Škegro, savjetnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Antonija Jozić, požeško-slavonska županica.

denis

Denis Relota, voditelj Centra za mlade "Libero"

Centar kao potpora ne samo mladima nego i zajednici

O samom Centru za mlade koji s današnjim danom počinje s radom prezentirao je voditelj Denis Relota rekavši kako će područje djelovanja biti raznoliko, od mobilnosti mladih, kulture, sporta, međugranične suradnje, obrazovanja, socijalnih djelatnosti do društvenog gospodarstva. Aktivnosti koje će provoditi bit će informiranje mladih, ali i svih ostalih potencijalnih korisnika usluga, o događanjima na području Pakraca kao svojevrsnog info centra, te ponuditi institucionalnu podršku odnosno konferencijsku salu koja će biti na raspolaganju svim korisnicima u gradu za radionice, izložbe ili predavanja i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Svrha Centra, kako je rekao Relota, je biti partner i povezati institucije i neprofitne organizacije, na jednom mjestu umrežiti i ponuditi usluge za rješavanje problema mladih, ali cjelokupne zajednice te omogućiti mladima da sami kroz Centar provode aktivnosti koje žele.

Mladi - nositelji boljitka i promjena

„Kao Grad  puno ulažemo u mlade, od najranije dobi pa sve do stipendiranja studenata i potpora za mlade kojima omogućujemo kupnju nekretnina na području grada. Smatram da ne treba biti demagog i govoriti o mladima nego to treba i pokazati zato sam sretna što su se mladi samoinicijativno udružili i poželjeli ovakav Centar. Mladima treba dati priliku jer su oni izvor ideja koji nama daju smjernice kako poboljšati kvalitetu života na našem području“, rekla je gradonačelnica Blažević.

centar ana

Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica 

Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, istaknula je kako u suradnji Grada, udruga i mladih Pakrac dobiva jednu novu vrijednost - gradimo naše mlade za budućnost. „Centar za mlade nije samo mjesto gdje će se mladi okupljati nego će dobiti i onaj dio neformalnog obrazovanja. Ovo je prostor u kojem mladi zaista mogu osmisliti svoje sadržaje i to je ono što im trebamo dati, treba im otvoriti vrata i dati mogućnosti njihove kreativnosti jer ako ne potičemo tu kreativnost u njima, bojim se da nećemo stvoriti budućnost koju želimo“, dodala je Josić.

središnji ured

Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade

„Drago mi je što je osnivanje Centra došlo kao ideja mladih što je jako važno. Sudjelovanjem u takvom okruženju uz institucionalnu potporu, mladi stječu poznanstva i vještine koje su bitne za osobni razvoj i za uključivanje u šire društvo. Tu se onda događa društvena, ekonomska i politička pismenost i tako doprinosi svojoj sredini“, dodao je Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

državni tajnik

Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

Već sad su poznati korisnici centra;  Klub mladih Aurora te Udruga roditelja djece i osoba s posebnim potrebama gradova Pakraca i Lipika "Latica" koji će godinu dana provoditi projekt "IMPETU - Centar za podršku razvoja civilnog društva Pakrac“ u partnerstvu s Gradom Pakracom i Društvom multiple skleroze Požeško - slavonske županije. Riječ je o danas potpisanom projektu vrijednom oko 355.000 kuna u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda kojeg je objavio Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva. Projekt će omogućiti razvoj civilnog društva kroz jačanje kapaciteta za provedbu aktivnosti na lokalnoj razini, za neposredan rad na područjima zapošljavanja, obrazovanja, socijalnog uključivanja te unaprjeđenja kapaciteta za poslovanje u kriznim situacijama.   

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić