cjepljenje 23

Iako je interes za cijepljenje protiv covida minimalan mobilni tim županijskog HZZJ i Doma zdravlja sutra od 9 do 11 nastavlja s punktom za cijepljenje u pakračkoj sportskoj dvorani. Dr. Ivan Beluškov, koordinator za cijepljenje na području Pakraca i Lipika, to opravdava obvezom ovih ustanova da jednom procijepljenim osobama koje su unazad nekoliko tjedana dobili prvu ili drugu dozu omoguće cijepljenje i booster dozom. Dr. Beluškov se nada da će početkom upotrebe novog proteinskog cjepiva rađenog kao i sva ostala klasična cjepiva, potaknuti na cijepljenje osobe koje su do sada to izbjegavale pozivajući se na neprovjerene tehnologije izrade cjepiva protiv covida.

Koliko je interes za  cijepljenje oslabio pokazuje i podatak da su u zadnje dvije subote po cjepivo u pakračku dvorane dolazilo tek po nekoliko desetaka osoba, uglavnom radi druge ili treće doze. Statistički je to urodilo neprimjetnim pomacima na mapi procijepljenosti RH. Na njoj 15. veljače prvom dozom je bilo procijepljeno 68,28 posto građana s prebivalištem na području Grada Pakraca, odnosno 60,22 posto drugom, a na najnovijom od 5. ožujka oni iznose 68,4 za prvu, odnosno 60,63 za drugu dozu, ali i time smo i dalje najbolji u županiji i značajno više od državnog prosjeka.

Što se tiče epidemiološke statističke slike na županiji nakon značajnog pada broja dnevno aktivnih do kojeg je došlo krajem veljače ona je sada konstantna. Jutros je bilo 86 aktivnih slučajeva zaraze i oko tog broja se krećemo posljednjih šest dana. Od jutros je značajno pao i broj hospitaliziranih kojih je sada samo četvero dok ih je još prije pet dana bilo 14. Od tih četvero jedna osoba se nalazi na covid odjelu pakračke bolnice, ali i još tri pacijenta iz okolnih županija koje ne ulaze u statističku sliku naše županije. Unazad desetak dana u pakračkoj bolnici nije umrla niti jedna osoba s ili od covida tako da je broj umrlih u ovoj godini i dalje 10.