zgrada HCK Medium

Od jutros i Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac prikuplja materijalnu humanitarnu pomoć za izbjeglice iz Ukrajine. Namirnice se prikupljaju isključivo u skladu s preporukom HCK i odnose se isključivo na sljedeće artikle:

HRANA: brašno, ulje, riža, šećer, kuhinjska sol, tjestenina, juha u vrećici, riblja konzerva, mesna konzerva i marmelada, hrana za bebe, kašica i žitne kašice/pahuljice za djecu.

HIGIJENA: sapun za ruke, gel za tuširanje, šampon za kosu, pasta za zube, četkica za zube, potrepštine za pranje rublja, jednokratni brijač, higijenski ulošci, pelene za djecu, krema za djecu, šampon za djecu, dječja pasta za zube, dječja četkica za zube i higijenske vlažne maramice za djecu.

Kako nam je rekla ravnateljica GD CK Pakrac Danijela Kiš, namirnice moraju biti isključivo u originalnim proizvođačkim pakovanjima. Namirnice se mogu predati u njihovom pakračkom središtu u Ulici braće Radić svakim radnim danom od 7 do 15 sati, a izvan tog vremena uz prethodni dogovor na telefon 411-324. D. Kiš naglašava da ovom trenutku ne prikupljaju odjeću i obuću.

Ovako prikupljene namirnice, bar za sada, namijenjene su isključivo za distribuciju ukrajinskim stradalnicima smještenim na lokalnom području. Za GD CK Pakrac to za sada znači tri obitelji koje čine majke i petero djece koje se nalaze u privatnom smještaju u Lipiku.

275615154 3015316688798990 7532135353732083772 n

Pored toga u Crvenom križu prikupljaju informacije o mogućnostima građana da doniraju razna pokućstva za opremanje stambenih objekata. Cilj je stvoriti bazu podataka za slučaj da u  nastavku ove izbjegličke krize bude potrebno da se namještajem opreme dodatni stambeni objekti. 

Zgrada Gradskog društva Crvenog križa Pakrac određena je prošloga tjedna kao gradski prihvatni centar za izbjeglice iz ruskom agresijom poharane Ukrajine. Prvi kat tog objekta u Ulici braće Radić ima dva sanitarna čvora s WC-om i tuševima te mogućnost da se u prostorije koje sada koriste razne udruge smjesti 32 ležaja. Pored toga na četiri dodatne lokacije predviđeno je još 20 ležaja; dio u jednom praznom gradskom stanu, dio u dva stana koje su privatni vlasnici stavili za tu namjenu na raspolaganje lokalnom Stožeru, te devet mjesta u dva apartmana u vlasništvu KPD „Sloge“ u sklopu Hrvatskog doma.

Građani koji imaju prazne stambene prostore i volju staviti ih na raspolaganje za potrebe ukrajinskih stradalnika mogu se javiti e poštom Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na mobitel Marijana Širca, (098 927 39 10) načelnika Stožera CZ.

Novčane donacije

Hrvatski Crveni križ otvorio je i humanitarni telefon i svi oni koji žele pomoći mogu nazvati 060 9011 (cijena poziva iznosi 6,25 kuna, u iznos je uključen PDV kao i naknada teleoperateru). I dalje je otvoren apel za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine i oni koji žele pomoći mogu to učiniti uplatom na žiro račun:

IBAN: HR0923600001503056530
Poziv na broj odobrenja : 705
Banka: Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Trg bana J. Jelačića 10
Primatelj: Hrvatski Crveni križ, Ulica Crvenog križa 14-16, Zagreb
Za uplate iz inozemstva BIC (SWIFT) kod: ZABAHR2XXXX

Vrata HCK