soc skrb ulaz

U prošloj godini posredstvom Centra za socijalnu skrb Pakrac stanovnicima jedinica lokane samouprave Pakraca i Lipika isplaćeno je 10,755 milijuna kuna različitih oblika socijalne pomoći. To je za oko 300.000 kuna ili tri posto više nego 2021. godine, što je opet bilo za 220.000 kuna više nego  godinu ranije. Ovdje je riječ samo o novčanim sredstvima koje je Centar izravno u gotovini isplatio na račune ili adresa korisnika, dakle ne i druge naknade koje su isplaćene nositeljima kroz socijalne usluge, primjerice smještaj u dom, obitelj, ustanovu i slično. 

 U ovoj godini, uslijed promjene Zakona o socijalnoj skrbi za očekivati je da će se taj iznos značajno povećati, doznajemo od Darka Havraneka, ravnatelja Centra za socijalnu skrb Pakrac.     

Prema računovodstvenoj klasifikaciji koju provodi sustav socijalne zaštite od tih bezmalo 10,8 milijuna kuna na ime pomoći u obiteljima i kućanstvu isplaćeno je 2,7 milijuna, pomoći osobama s invaliditetom 3,8 milijuna kuna, te 4,3 milijuna kuna ostalih naknada u novcu.

Koliko je tim pomoćima obuhvaćeno obitelji, a koliko pojedinaca u Centru nemaju evidencije jer neke obitelji, pojedinci se pojavljuju po više osnova, neke tek jednom godišnje. Sagledavajući to na mjesečnoj razini u veljači ove godine za siječanj je isplaćeno ukupno malo manje od 750 tisuća kuna za 821 korisnika pri čemu se neki pojavljuju više puta.

Darko Havranek

Darko Havranek, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Pakrac    

Najzastupljenija zajamčena minimalna naknada

Prema vrstama socijalnih prava lani je uobičajeno najzastupljenija bila takozvana zajamčena minimalna naknada koju primaju osobe koje nemaju sredstava dostatna za osobne životne potrebe. Nju je primilo 215 obitelji (može biti samačka ili višečlana). Pakrački Centar lani je isplatio 79 jednokratnih naknada  koja se isplaćuju obiteljima koje primaju zajamčenu minimalnu naknadu ili su u drugim u izvanrednim situacijama i životnim okolnostima, kao što je rođenje ili obrazovanje djeteta,  teži oblik bolesti, smrt člana obitelji, prirodne nepogode i dr. i može iznositi do najviše 2.500 kuna za samca ili 3.500 kuna za kućanstvo u godini. Za iznose koji su veći suglasnost mora dati resorno Ministarstvo. Ovaj oblik socijalnih prava lani bilježi najveću porast od 8 posto što je posljedica boravka na našem području stradalnika potresa na Banovini, te teža ekonomska situacija u cjelini, kaže ravnatelj.

Osobnu invalidninu, na koju trajno ili privremeno ostvaruju pravo osobe od 4. stupnja invaliditeta na više, u maksimalnom iznosu do 1500 kuna lani je primilo 244 korisnika. Doplatak za pomoć i njegu, do maksimalno 600 kuna, što isključuje kao primatelje osobe koje su primile invalidninu, je isplaćena u 321 slučaju. Pomoć za naknadu za energente (el. energiju) od 200 kuna mjesečno je lani primalo 383 osobe i njihov broj je pao za pet posto u odnosu na prethodnu godinu. Na ime pomoći temeljom statusa roditelja njegovatelja djeteta s teškoćama u razvoju pomoć je primalo lani 24 obitelji te još tri obitelji sa statusom njegovatelja. Ova pomoć iznosi 4.000 kuna mjesečno.

U koroni više razvoda i obiteljskog nasilja

Osim socijalnih prava Centar se bavi i socijalnim uslugama pri čemu je najzastupljenija obiteljska pravna zaštita. Po tom pitanju lani su radili sa 176 obitelji pri čemu su u znatnom porastu razvodi i obiteljsko nasilje što ravnatelj pripisuje utjecaju epidemioloških mjera. Mogućnost smještaja u dom za starije osobe kroz ovaj Centar je lani koristilo 62 korisnika koji su smještavani u domove za stare i nemoćne osobe u Marinom Selu, Borovoj kraj Virovitice, Ljeskovici kraj Požege, Bjelovaru i dr. Kod ovakvog smještaja, ako korisnik nema dovoljno prihoda za plaćanje doma, razliku plaća socijalni sustav. Smještaj u udomiteljsku obitelj lani je koristilo 27 osoba koje su bile smještene u sedam obitelji. Naknada za takav smještaj, ovisi o zdravstvenom stanju (pokretni, nepokretni) i okvirno se kreće oko 2880 kuna po osobi. Kod ove socijalne usluge Havranek ističe nedovoljan broj obitelji koji su spremni pružati takvu uslugu pa poziva eventualno zainteresirane da se jave u Centar. Pored toga 10 osoba s našeg područja je smješteno u program inkluzije namijenjen organiziranom stanovanju osoba s intelektualnim poteškoćama.     

Među korisnicima socijalne pomoći još je jako raširena naknada za ogrjev. No ona se ne isplaćuje preko Centra nego kroz sustav lokalne samouprave koji za tu namjenu koriste (uz ostalo) evidenciju korisnika Centra.

Osobe koje misle da imaju pravo na bilo koju od ovih vrsta pomoći Centra, bilo da je riječ o novcu ili usluzi, kao prvi korak je osobno javljanje nekom od socijalnih radnika u Centru, mada to, zbog zdravstvenih ili drugih razloga može učiniti umjesto njih i neki od njihovih rođaka, prijatelja, susjeda, ali i razne udruge, škole, policija za koje Havranek kaže da imaju dobru suradnju s Centrom, kao i s gradskom upravom. Takve zahtjeve, kao i sve druge operativne radnje u pakračkom Centru provodi 14  zaposlenika od kojih je petero stručnih socijalnih radnika.

Novi zakon povećava i proširuje prava

Polovinom veljače je na snagu stupio novi Zakon o socijalnoj skrbi. Poznato je da će novi Zakon povećati osnovicu zajamčene minimalne naknade pomoću koje se izračunava vrijednost socijalnog primanja što će značiti njihovo povećavanje, ali će i proširiti broj stanovnika (korisnika) koji će ostvariti pravo na socijalnu pomoć. Zakonom je predviđeno i osnivanje tri javne ustanove. Osnivanje Hrvatskog zavoda za socijalni rad kao javne ustanove koja će poslove iz svoje djelatnosti obavljati u središnjem i područnim službama. Cilj osnivanja Obiteljskog centra kao samostalne ustanove je provedba aktivnosti i programa usmjerenih na preventivni aspekt  za djecu mlade i obitelj. Također, osnovat će se Akademija socijalne skrbi kao javna ustanova u svrhu organiziranja i provođenja stručnog usavršavanja, stručnih i drugih radnika u sustavu socijalne skrbi. Osnovat će se i Povjerenstvo za odlučivanje o osnovanosti pritužbe kako bi se sustav socijalne skrbi otvorio korisnicima.  

Centar za socijalnu skrb Pakrac time prestaje s radom 31. prosinca 2022., prestaje mandat Upravnog vijeća i ravnatelja Centara, a njegove poslove na lokalnoj razni preuzet će nečija ispostava.