zgrada HCK

Zgrada Gradskog društva Crvenog križa Pakrac određena je kao gradski prihvatni centar za izbjeglice iz ruskom agresijom poharane Ukrajine. Prvi kat tog objekta u Ulici braće Radić ima dva sanitarna čvora s WC-om i tuševima te mogućnost da se u prostorije koje sada koriste razne udruge smjesti 32 ležaja. Pored toga na četiri dodatne lokacije predviđeno je još 20 ležaja; dio u jednom praznom gradskom stanu, dio u dva stana koje su privatni vlasnici stavili za tu namjenu na raspolaganje lokalnom Stožeru, te devet mjesta u dva apartmana u vlasništvu KPD „Sloge“ u sklopu Hrvatskog doma, izvijestio je Marijan Širac, načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Pakraca nakon jučerašnjeg sastanka.

Građani koji imaju prazne stambene prostore i volju staviti ih na raspolaganje za potrebe ukrajinskih stradalnika mogu se javiti e poštom Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na mobitel načelnika (098 927 39 10). Brigu o prehrani osoba smještenim kroz ovakav vid preuzet će GD HCK Pakrac.

Ukrajinske izbjeglice u Pakrac mogu stići na dva načina: preko mreže koju je uspostavio nacionalni  Stožer CZ koja podrazumijeva rasporede izbjeglice kroz nacionalne i županijske prihvatne centre do ovakvih gradskih, odnosno privatnim (rodbinskim i prijateljskim) kanalima. U oba slučaja dolazak izbjeglica u Pakrac, radi pružanja  pomoći i evidencije potrebno je prijaviti Stožeru ili MUP-u.