IMG 9494

Aktualna ratna događanja u Ukrajini potisnula su sva ostala u drugi plan, a stanovnici država u užem i širem okruženju, zajedno s nama, napeto osluškuju stanje u ovom najnovijem europskom oružanom sukobu. Posebna pažnja posvećena je nedavnim, doduše neizravnim, prijetnjama Rusije oko mogućeg aktiviranja nuklearnog oružja.

Dok nas s TV ekrana argumentirano smiruju razni vojni i nevojni analitičari uvjeravajući javnost da je takav ishod malo vjerojatan ili uopće nije, po medijima sve češće čitamo o lokalnim inicijativama obilaska gradskih atomskih i ostalih skloništa, zlu ne trebalo, sve s ciljem uvida u njihovo trenutno stanje. Mnogi gradovi posjeduju takve podzemne objekte, no mnogi ih niti nemaju.

U Pakracu postoje dva atomska skloništa. Jedno je ispod pakračke bolnice, dok se drugo nalazi u podrumu zgrade Privredne banke Zagreb. S načelnikom stožera pakračke Civilne zaštite Marijanom Šircem obišli smo oba objekta.

Sklonište iz 1980. godine u odličnom stanju

Bolnica ima svoje vlastito atomsko sklonište ukupne veličine 255 četvornih metara, smješteno je ispod glavnog ulaza, redovito je održavano te je u uporabnom stanju. Obišli smo ga u društvu ravnateljice Marine Major i Damira Pejše, voditelja Zaštite na radu, koji su nas proveli kroz četiri oveće prostorije s ukupno 96 postavljenih kreveta na podizanje. Veće prostorije okružene su pratećim nužnim za funkcioniranje poput strojarnice, prostorija za medicinsku pomoć, skladišta hrane, te s dva sanitarna čvora s po tri wc-a. Sustav ventilacije je održavan i u funkciji, sve je uredno i čisto. Ima struju, a ako ona nestane tu su akumulatori i ručni generatori. U skloništu postoji šest montiranih kanistera sa slavinama kapaciteta oko 500 litara, no pitanje vode i hrane rješava se naknadno i shodno situaciji za što postoji određeni logistički postupak. Bolničko sklonište opremljeno je da zbrine 120 osoba.

Posljednji službeni tehnički pregled datira iz 2014. godine, što je uobičajeno i relativno friško za ovu vrstu objekata. Ovo sklonište izgrađeno je 1980. godine, a ozbiljan test imalo je u Domovinskom ratu kad je bolnica bila pod neprijateljskom paljbom i granatirana, no sklonište je prošlo neokrznuto.

IMG9497
IMG9496
IMG9495
IMG9494
IMG9493
IMG9492
IMG9491
IMG9490
IMG9489
IMG9488

Širac: Nema mjesta panici

Drugo gradsko atomsko sklonište je ono ispod banke. Izgrađeno je sa zgradom Banke dvije godine ranije, a oni što pamte vrijeme 80-tih sjetit će se da je tamo nekada bio gradski disco-klub. Nakon rata je od gradskih vlasti ustupljen za rad raznim Udrugama koje su ga koristile od sportskih do kulturnih aktivnosti. Od rata naovamo stalno je u takvoj, alternativnoj funkciji.

Ulazeći tamo danas, iza rešetaka i teških metalnih vrata otvorio se uporabni prostor ukupne veličine od oko 400 kvadrata. Čine ga zajednički hol te nekoliko većih prostora od kojih su najveći onaj glavne dvorane od 133 četvorna metra te dva manja s po pedesetak. Navedene prostorije danas su prilagođene radu rečenih udruga i samo nedostatak prozora i dnevne svjetlosti odaju da se radi o skloništu. Kapacitet skloništa je do 200 osoba koje osim smještajnih prostorija imaju na raspolaganju ambulantu, sanitarije, skladišta te pripadajuće prostorije funkcijske podrške. Sanitarni čvor sa šest wc-a je u nešto lošijem stanju što nije nerješiv problem, no ono važno je da u čitavom skloništu nema niti jednog kreveta.

O čemu se radi upitali smo načelnika CZ Marijana Širca.

„Prije svega želim reći da se nadamo da ovakvi prostri građanima uopće neće trebati. Tako se ponašamo i tako smo se ponašali u onim mirnodopskim uvjetima kad su svi kreveti poslani kroz humanitarnu pomoć Gunji 2014. godine, nakon tamošnjih poplava. Trebali su biti vraćeni i upravo kontaktiramo s tamošnjom ekipom po tom pitanju. Alternativa postoji i ako se, ne daj Bože, ukaže takva potreba preko Civilne zaštite i Hrvatskog crvenog križa možemo dobiti neograničen broj kreveta koje ćemo skladištiti i prema potrebi u rekordnom roku opremiti sklonište. Ostale nedostatke ćemo ukloniti s Vlastitim pogonom“, kazao je Širac i dodao da neće nužno prazniti ovaj prostor već će ga uz potrebnu  adaptaciju i prilagodbu paralelno ostaviti na uporabu dosadašnjim korisnicima izrazivši još jednom nadu da će tako ostati i u budućnosti.

IMG9505
IMG9510
IMG9509
IMG9503
IMG9502
IMG9499
IMG9498