cjepljenje 2 Medium

Unatoč malom interesu za cijepljenje i znatnom poboljšanju broja zaraženih osoba Hrvatski zavod za javno zdravstvo nastavlja s akcijama cijepljenja protiv koronavirusa na javnim punktovima. Tako će oni biti otvoreni u pakračkoj sportskoj dvorani  sve četiri ožujske subote od 9 do 11 sati, izvijestili su iz županijskog ZZJZ. 

Prošle subote, kako nam je rekao dr. Ivan Beluškov, u pakračkoj dvorani cijepljeno je tek nešto više od 30 osoba, a u tri ranije održana punkta u veljači cijepljeno je 163 osobe, 18 po prvi put, 30 drugi i 115 treći.

Prema mapi procijepljenosti HZJZ-a od 28. veljače prvom dozom je procijepljeno 68,4 posto građana s prebivalištem na području Grada Pakraca, odnosno 60,6 posto i drugom dozom.

Pad oboljelih i pozitivnih

Što se tiče trenutne epidemiološke slike na županiji ona se znatno poboljšava. Prema izvješću Stožera Civilne zaštite Županije jutros je bilo aktivno 109 slučajeva zaraze koronavirusom, 12 osoba je hospitalizirano. Na posljednjem testiranju obrađeno je 130 uzoraka, od kojih je 20 pozitivnih, ili 15,4 posto što odgovara prosjeku unazad osam dana i upola je manje nego iz  razdoblja polovine veljače. To je dovelo i do toga da je broj zaraženih u konstantnom padu od 24. veljače kada ih je na županiji bilo 334. Bitno je da se pri tom popravlja i statistička slika hospitaliziranih kojih je jutros bilo tek trećina (12) u odnosu na 24. veljače kada ih je bilo 33. Do blagog pada je došlo i na pakračkom covid odjelu gdje je jutros ležalo osam pacijenata, dva manje nego prije osam dana. Četvero njih su s lokalnog područja, a četvero s drugih županija. U tih osam dana nitko nije umro, tako da je broj umrlih na pakračkom covid odjelu u ovoj godini i dalje 10.

Statističko poboljšanje oboljenja odgovora lanjskom poboljšanju u isto ovo vrijeme. Tako su lani 6. ožujka u Požeško-slavonskoj županiji bila aktivna 54 slučaja zaraze, a 8 osoba je hospitalizirano pri čemu se broj pozitivnih u ukupno broju testiranih dnevno bio manji od 10 posto.