red cjep. 19. 2. Medium

Stanje po pitanju broja dnevno aktivno oboljelih od koronavirusa na Požeško-slavonskoj županiji se smiruje i posljednjih tjedan dana se kreće oko 300. Konkretno jutros je bilo registriranih 334 što je tek petina u odnosu na prvi dan veljače (1643). No ono što zabrinjava je broj hospitaliziranih pacijenata. Prema dnevnom izvješću županijskog stožera jutros je u bolnicama bilo 33 covid oboljele osobe s naše županije što je jako puno u odnosu na 1. veljače kada je unatoč pet puta više oboljelih bilo 13 hospitaliziranih. No u samo narednih nekoliko dana broj oboljelih na bolničkom liječenju se udvostručio da bi 18. veljače naglo porastao na 39.

No što se više čimbenika uključuje u borbi s epidemijom, statistika postaje sve  kompliciranija i upitnija. Prema podacima kojima raspolaže Mato Matijević, ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo, jutros je u požeškoj bolnici bilo 16 pacijenata, a u pakračkoj 10, što znači da bi preostalih sedam hospitaliziranih stanovnika naše županije trebalo biti u nekim drugim bolnicama (Zagreb, Osijek?)

Na covid odjelu pakračke bolnice jučer je bilo 10 pacijenata što je za tri više nego prije sedam dana. Od tog broja šestero je s pakračko-lipičkog područja, a četvero iz okolnih županija. Nažalost i dalje se umire pa je unazad tjedan dana na ovom covid odjelu umrlo dvoje čime se broj umrlih u ovoj godini popeo na 10, rekla je Marina Major, ravnateljica Bolnice.  Usporedbe radi istoga dana lani na pakračkom covid odjelu je bilo 11 pacijenata, ali je toga dana na županiji bilo svega 46 aktivna slučaja zaraze. 

Dnevni pad broja zaraženih je praćen brojem udjela pozitivnih u ukupnom broju PCR testiranih koji je posljednjih dana pao ispod 20 posto dok je on početkom veljače iznosio između 30 i 50 posto. 

cjepljenje 19. 2. Medium

Sporadičan interes za cijepljenje

Interes za cijepljenje je sporadičan, mada još približno nešto manje od trećine naših sugrađana nije primilo niti jednu dozu cjepiva. Prošle subote u pakračkoj sportskoj dvorani po cjepivo su došle tek 72 osobe od čega 10 za prvu, 21 za drugu i 41 za treću dozu. Ukupno u tri održana punkta u veljači cijepljeno je 163 osobe, 18 po prvi put, 30 drugi i 115 treći. Unatoč tome cijepljenje u dvorani će biti održano i ove subote (9-11 sati) dok program za cijepljenje tijekom ožujka HZZJ još nije objavio, ali je Matijević najavio zadržavanje punktova uz njihovo prorjeđivanje jer ništa veći odaziv nije niti u drugim gradovima županije.     

Prema mapi procijepljenosti HZJZ-a od 15. veljače prvom dozom je procijepljeno 68,28 posto građana s prebivalištem na području Grada Pakraca, odnosno 60,22 posto i drugom dozom što je u oba statistička podatka porast od tek pola posto u odnosu na stanje prije mjesec dana, ali i dalje za 10 posto više nego što je prosjek županije, odnosno 14 posto više od državnog prosjeka.