banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

IMG 20220221 100747

Odlukom Vlade RH smanjuje se stopa PDV-a na hranu i to s 13 na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, na troškove u poljoprivredi (sadnice, gnojivo, pesticidi) s 25 na 5 posto, s 25 na 5 posto na maslac i margarin, dok će PDV na higijenske uloške i tampone biti snižen s 25 na 13 posto, a na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 i 13 posto na 5 posto.

Odluka stupa na snagu 1. travnja i trebala bi se pozitivno odraziti na krajnje potrošače kroz pojeftinjena osnovnih životnih potrepština, no hoće li tako doista biti ostaje da vidimo. Veći dio odgovornosti u provedbi ove odluke svakako ide na dušu distributera i trgovca koji su se u povijesti znali oglušiti na slične intervencije i smanjenja poreznih stopa te su cijene umjesto očekivanog pada ostale iste ili čak doživjele blagi porast.

Na području Pakraca godinama posluju KTC, Spar i Konzum. Kako će se oni ponašati u novim okolnostima i hoće li spustiti cijene upitali smo tri najveća trgovačka lanca u našem gradu.

KONZUM – spuštamo cijene već danas!

„Konzum će već od danas (21. veljače 2022.) sniziti cijene preko tisuću artikala iz kategorija voća i povrća, mesa i ribe, jaja, jestivih ulja i masti, maslaca i margarina, dječje hrane, higijenskih uložaka i tampona. Kao prvi trgovački lanac u Hrvatskoj koji će sniziti cijene u skladu s odlukom Vlade o smanjenju PDV-a i prije nego što ona 1. travnja stupi na snagu, Konzum će tom investicijom značajno pomoći kupcima da smanje troškove u kućnom budžetu, jasno piše u njihovom službenom priopćenju.  

Preostala dva trgovačka centra nisu bila tako brza s primjenom novih mjera, iako u svojim odgovorima potvrđuju da će ići u korak s Vladinim mjerama i to prije roka.

KTC – nove cijene bez podizanja marži!

Iz KTC-a tvrde: “Odluku Vlade u skladu sa zakonskim propisima vezano za smanjenje PDV-a od 1. travnja u potpunosti ćemo ispoštovati i cijene formirati bez podizanja marže. Nažalost,  na eventualna povećanja cijena od strane proizvođača ne možemo utjecati“, stoji u izjavi predsjednice Uprave KTC-a Zlate Kranjičić, koja će tako, sudeći prema rečenom, pričekati račune dobavljača pa tek onda vidjeti ima li prostora ići s cijenama u minus.  

Podsjetimo ovom prilikom da KTC od 1. ožujka privremeno zatvara trgovinu u Pakracu na 20-ak dana zbog kompletnog renoviranja prodajnog prostora. Restoran i benzinska postaja će raditi.

SPAR – od 1. ožujka niže cijene!

Iz Spara su također konkretno i u kratkom roku odgovorili na naš upit te potvrdili da će provoditi socijalno osjetljivu politiku.

„SPAR Hrvatska snizit će cijene od 1. ožujka na 1000 artikala kako bi efekt smanjenja PDV-a kupci osjetili i prije nego što Vladina odluka stupi na snagu“, poručuju iz ovog trgovačkog lanca pa sve što preostaje jest pričekati prve dane ožujka.

Već se pokazalo u prošlosti da u ovakvim situacijama ne postoje efikasni kontrolni mehanizmi. Stoga će najnovije mjere, koje bi trebale barem malo „ojačati“ novčanik prosječnog kupca, uvelike ovisiti o volji trgovaca.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić