sportski centar iz zraka

foto: pakrac.hr

Prije nekoliko dana istekao je rok za dostavu ponuda za izradu idejnog projekta "Urbanističko-arhitektonsko rješenje Sportsko-rekreacijskog centra Pakrac" koju je Grad raspisao početkom siječnja. Riječ je o planskom urbanističkom dokumentu koji ima dvojaku važnost.

SRC Pakrac se na površini od 13,1 hektar prostire na jugu grada i omeđuju ga ulice: Bolnička  na zapadu, Alojzije Janković na istoku, Hrvatske policije iz Domovinskog rata na sjeveru, odnosno Vukovarske na jugu. Sada je na tom prostoru u funkciji sedam objekata-poligona: glavno nogometno igralište, pomoćno nogometno igralište s rasvjetom, manje igralište s umjetnom travom koje je u fazi opremanja, kuglana, teniski kompleks od dva igrališta pri čemu od jesenas jedno ima balon, lani dograđen skate-park te sprave za vježbanje na otvorenom.

Njegovi korisnici, najstariji NK Hajduk od 1999. godine kada se na tom prostoru počeo igrati nogomet, kuglaši od 2008. godine, ali i posljednjih godina Teniski klub, stalno imaju želju i potrebu ovaj sportski park nadograđivati što je Hajduk i uspio izgradnjom pomoćnog terena, ali i lani manjeg s umjetnom travom. No, problem je, bez obzira što to izgleda kao da „livade“ ima jako puno, razmještaj sadržaja, jer oni nerijetko, posebno kada je u pitanju nogomet traže velike površine, vrlo bitan. Stoga je racionalno korištenje prvi uvjet, a to bez urbanističkog rješenja nije moguće. 

Bez takvog dokumenta nema europskih novaca

Druga važnost ovog dokumenta proizlazi iz činjenice da unatoč tome što se gotovo svake godine dogradi neki od objekata on je i dalje u većoj mjeri neizgrađen. Za daljnju izgradnju i realizaciju želja potreban je nemali novac koji u gradskom proračunu ne postoji i stoga izvor financiranja treba tražiti u europskim i državnim fondovima, a jedna od mogućnosti je svakako i upravo započeti program Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. koji je  lani u srpnju  dobio pozitivnu ocjenu Europske komisije kroz koji bi do kolovoza 2026. Hrvatska trebala potrošiti 47,5 milijarde kuna bespovratnih sredstava EU. Bez ovakvog prostorno-planskog dokumenta to nije moguće.     

U programskim smjernicama koje je gradska uprava zadala potencijalnim kandidatima za izradu ovog dokumenta, osim ugradnje već postojeći pobrojanih objekata, definiraju se potencijalni budući sadržaji, mada nam je gradonačelnica Anamarija Blažević rekla da se u ovom trenutku na njih treba gledati kao na popis naših želja i njihov potencijalni razmještaj na spomenutih 13 hektara. Tako je predviđena izgradnja bazenskog kompleksa, nove šesterostazne kuglane pri čemu, kako je pojasnila gradonačelnica, ne znači da bi imali dvije kuglane nego bi postojeća bila prenamijenjena, zračna streljana koja bi služila kao vježbalište za streličare, teniski kompleks koji bi se sastojao od šest terena, dva postojeća i četiri novoizgrađena, igralište za odbojku, igralište za uličnu košarku, pump track bike, teren za mini golf, igralište za nogomet u kavezu, igralište za padel, novonastali i brzo šireći sport sličan tenisu, zelena površina za izgradnju trim staze, dječje igralište, višefunkcionalni objekt za tuševe i sanitarne čvorove kao i gospodarska građevina za spremište alata i strojeva za održavanje. Naravno projekt mora riješiti prometne i zelene površine kao i energetsku i telekomunikacijsku infrastrukturu pri čemu je važno istaknuti da ovim dokumentom nije predviđeno projektiranje niti jednog od navedenih objekata već samo načelno njihovo smještavanje u zadani prostor. 

Idejni projekt će po njegovom završetku biti javno prezentiran te će o predloženim rješenjima imati mogućnost mišljenje reći i oni koji će ga najviše koristiti - sportaši, sportski djelatnici  i rekreativci.