banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

20220121 095201 Medium

Obilježje radova na aglomeraciji unazad mjesec dana je u znaku blagdana i zimskih vremenskih prilika uslijed čega je  i  manji intenzitet, kako u pogledu angažmana radnika, tako i mehanizacije. No već od idućeg tjedna izvođač je najavio rad u punom obimu, rekao je Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik, formalnog investitora.

U svom redovnom mjesečnom izvješću izvođač Gorenjska gradbena družba Kranj za prosinca piše: „Kapacitete u prioritetu raspoređeni su na izgradnju cjevovoda, a preostatak raspoređen na dionice i zaključne radove u naseljima koji omogućavaju asfaltiranje i vračanje u prvobitno stanje prometnica, pješačkih i zelenih površina te okućnica na lokaciji kućnih priključka. Na zahvatima Lipik i Pakrac povećani su kapaciteti zidara na zaključnim radovima i uređenju prometnica i pripremi za asfaltiranje.“

O do sada učinjenom predstavnik izvođača Zoran Bućan u siječanjskom izvješću ističe da je do 31. prosinca, što je ujedno i 673. dan radova ili 79 posto od ugovorenih 851 dana, na odvodnji ugrađeno ukupno 41.117 metara cjevovoda i 1.283 kućna priključka što je 83% cjelokupno ugovorenog obima. U vodoopskrbi je ugrađeno cjevovoda 33.407 metara i 1007 vodomjernih priključnih što je  92% od ukupno ugovorenog obima.

Mada u oba ova segmenta zaostaju u odnosu na plan, kod odvodnje 10, odnosno četiri posto kod vodoopskrbe, izvođač u izvješću ističe da još uvijek ne planira prekoračenje roka za završetak projekta 27. lipnja ove godine  bez obzira što su s početkom radova zbog epidemioloških mjera kasnili oko dva mjeseca što planiraju nadoknaditi povećanim dinamikom. No i ovog puta se žale da im dobavljači različitih PVC materijala  obračunavaju isporučeno i s do 60 posto većom cijenom od ugovorenih.

Što se tiče kopanja, ona su sada ostala uglavnom na gradskoj periferiji te prigradskim naseljima Kusonje, Japaga i Kukunjevac. Na gradskim ulicama uglavnom se radi na pripremi prespajanja na novu cjevovodnu infrastrukturu za što je potrebno prije toga obaviti tehničko ispitivanje ispravnosti. Za veljaču je izvođač najavio i prve tehničke preglede pojedinih dionica radi izdavanja uporabne dozvole, kaže Pierobon. Radi toga izvođač u siječanjskom izvješću najavljuje povećan angažman zidara na zaključnim radovima i uređenju prometnica i pripremi za asfaltiranje.

Na proljeće veliko pospremanje

To bi trebalo značiti da će s početkom asfaltne sezone, polovinom ili krajem ožujka, intenzivnije nastaviti i asfaltiranje uličnih poderotina, bilo da je riječ o kolnicima ili nogostupima, ali i  odvodnji oborinskih voda, vertikalnoj i horizontalnoj prometnoj signalizaciji, javnoj rasvjeti ili zelenilu.  Kako bi se prometnice u središtu grada tim aktivnostima dovele u završeno stanje i iznad obima radova ugovorenih projektom aglomeracije financijski i organizacijski u to će se uključiti i Grad te dijelom na svojim cestama Županijska uprava za ceste, kaže Marijan Malogorski, pročelnik Odjela stambeno - komunalnih poslova gradske uprave.  

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić