banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

evidencija

U Požeško-slavonskoj županiji jutros  je aktivno 1055 slučajeva zaraze korona virusom pri čemu je 26 osoba hospitalizirano. Jučer je bilo još i više aktivnih zaraza, 1113, a prekjučer 1024 tako da već tri dana broj zaraženih u našoj županiji ne pada ispod tisuću što nije bilo nikada. Broj zatraženih je naglo skočio unazad sedam dana jer još 14. siječnja je bilo 636 aktivnih slučaja zaraze.

Statistika na lokalnoj razini ipak bilježi unazad sedam dana manji porast. Jučer je  prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo na području Pakraca bilo  60, a na području Lipika 30 oboljenja što je porast u odnosu na 14. siječnja u Pakracu za devet, u Lipiku za šest osoba, ali svejedno utrostručenje u odnosu na početak mjeseca. Podsjećamo na lokalnoj razini to još nije niti blizu najgorem razdoblju, polovine studenog lani, kada je u Pakracu bilo 158 oboljelih, a u Lipiku 38.

Jednako tako su poražavajući i rezultati testiranja. Već sedam dana svakog dana je na županiji pozitivna oko trećina testiranih. U  dvadeset dana siječnju od testiranih 6324 pozitivnih je bilo 1676 ili 26,5 posto.

U toj statistici jedini dobar podatak odnosi se na broj hospitaliziranih osoba. Jutros ih je na županiji bilo 26, što je tek za tri osobe porast u odnosu na 14. siječanj kada ih je bilo 23, mada je danas dvostruko više aktivnih oboljenja.

Na pakračkom covid odijelu jučer je bilo  hospitalizirano 13 osoba što odgovara brojci s početka mjeseca. Dva pacijenta su s lokalnog područja, a 11 iz drugih županija. U ovom tjednu umrla je  jedna osoba trako da je od početka godine u pakračkoj bolnici umrlo tri osobe s Covidom ili od Covida. 

Mato vani

Mato Matijević, ravnatelj   županijskog Zavoda za javno zdravstvo, je posljednji nagli porast aktivnih oboljenja na županiji 15. siječnja na 834 slučaja prokomentirao blagdanskim druženjima, a ovaj unazad četiri dana, iz podatka da je riječ najvećim dijelom o osobama mlađe i srednje dobi, održavanju sportskih natjecanja u zatvorenom. Kako se na županiju nije vratio još niti jedan pozitivan nalaz upućen preko Zagreba u Berlin na utvrđivanju vrste (soja) virusa ne želi se izjašnjavati da li je i kod nas stigao omikron. No iz podataka o naglom povećanju broja zaraženih, ali ne i hospitaliziranih, se može zaključiti da je i među nama prisutan ovaj soj koji stručnjaci karakteriziraju kao agresivniji kada je u pitanju prijenos zaraze, ali blaži po pitanju simptoma. Iz činjenice da novozaraženi nisu u znatnoj mjeri dodatno opteretili bolnički sustav, kaže Matijević da županijski stožer Civilne zaštite za sada ne razmišlja o pooštravanju epidemioloških mjera iznad onih koje propisuje nacionalni te kao najefikasniji sustav borbe  i dalje navodi cijepljenje.

U subotu ponovo cijepljenje

 Što se cijepljenja tiče u pakračkoj sportskoj dvorani slijedeći punkt će biti otvoren u subotu 22. siječnja od 9 do 12 sati, a do kraja mjeseca još i 29. siječnja.

Prošle subote, prema podacima dr. Ivana Beluškova, koordinatora cijepljenja na ovom području je u dvorani u Pakracu cijepljeno  255 osoba od čega 20 prvom, 36 drugom i 199 trećom dozom. Dan ranije u Lipiku je cijepljeno 189 osoba – 11 prvom, 27 drugom i 151 trećom dozom.

Prema podacima HZJZ-a od 16. siječnja na području Grada Pakraca prvom dozom je cijepljeno 4476, a drugom 3938 osoba što je 67,75, odnosno 59,6 posto ukupnog broja stanovnika pri čemu je baza za izračun postotka i dalje procijenjen broj od 6607 stanovnika.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić