IMG 9967

U organizaciji Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“ i Grada Pakraca te pod pokroviteljstvom ministarstva branitelja, komemorativnim skupom pored kapele sv. Antuna na Bučju, 16. siječnja je obilježena 30. godišnjica razmjene zatočenika zloglasnog srbočetničkog logora Bučje.

U nazočnosti preživjelih stradalnika i obitelji nestalih zatočenika paljenjem lampiona i odavanjem počasti svih ovih godina od zaborava se čuva četnički zločin nad više od tristo zarobljenika od kojih je sudbina dvadeset i četvero i dalje nepoznata. Dio zatočenika razmijenjen je u kolovozu i listopadu, a kada su u prosincu započele akcije oslobađanja zapadne Slavonije logoraši su premješteni u Staru Gradišku. Napokon, razmjena je obavljena 16. siječnja 1992.godine.

IMG 9963

Komemorativnom skupu na Bučju jučer su nazočili brojni gradski, županijski i državni uglednici među kojima i predstavnici Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora “Bučje” Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Splitsko-dalmatinske županije; general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata; pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Darko Nekić, državni tajnik i izaslanik hrvatske Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja državni tajnik; Matina Vlašić Iljkić, saborska zastupnica i članica saborskog Odbora za ratne veterane; izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno zamjenikom županice Ferdinandom Trohom, predsjednikom Županijske skupštine i gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom te zamjenikom gradonačelnika Požege Borislavom Miličevićem; civilne udruge stradalnika, predstavnici policije i vojske, izaslanstva braniteljskih udruga te predstavnici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja „Hrvatski Feniks“.

Otvarajući komemoraciju logoraških se dana prisjetio Josip Cah, predsjednik Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“. Uz slikovito opričavanje predratnih šikaniranja Hrvata i preživljenih logorskih strahota Cah je na kraju ukazao na novopostavljeni pano uz glavnu prometnicu, izrađen na inicijativu Udruga logoraša, koji upozorava na mjesto velikog stradavanja u Domovinskom ratu.

IMG 9990

Kao ranijih godina osobito dojmljiv bio je istup Ivane Rihtar, kćerke hrvatskog branitelja zatočenog u logoru Bohumila Dostala koja je pročitala tekst u kojemu je opisala svoj i bratov život nakon nestanka oca. Nešto opširniji u obraćanju bio je predsjednik Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić. Govoreći o brojnim nestalima do danas nepoznate sudbine, Turudić je oštro prozvao saborskog zastupnika Milorada Pupovca optužujući ga za nedovoljnu suradnju s hrvatskim institucijama po tom pitanju. Na kraju Turudić je obznanio kako će Hrvatsko društvo logoraša ove godine završiti film o logoru Glini, te najavio sličan projekt o logoru Bučje.

Dokumentarac o logoru Bučje

Zadovoljstvo takvom idejom iskazala je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević ponovivši kako je i sama članica obitelji osobe koja je nestala upravo u logoru Bučje. Izrazila je podršku filmskom dokumentiranju strahota na Bučju te naglasila da branitelji s ovog područja zaslužuju i veće priznanje. Završavajući, opet je zamolila sve koji imaju bilo kakva saznanja o nestalima da to jave.

IMG 0004

Ponovi je to i državni tajnik Darko Nekić rekavši kako danas tražimo 1852 nestale osobe te pozvao na dostavu relevantnih informacija i podataka kojima bi se omogućio uvid u njihovu sudbinu. Skupu su se još obratili svjedoci vremena dr. Miroslav Kinčl Igla i Zlata Kranjčić, Jasna Jug, predsjednica Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Hrvatski Feniks“, dožupan Ferdinand Troha te Marijan Mareković koji je na kraju poručio: „Sudbina nestalih trajna je zadaća naše države i neprestano ćemo raditi na tome dok se svi ne pronađu“.

Komemoraciju u Bučju pucanjem iz topa uveličali su članovi Gradske straže Požega kao i maratonci predvođeni Duškom Štrbcem koji su pretrčali put od Doma hrvatskih branitelja u Pakracu do kapelice u Bučju. Po završetku komemoracije molitvu je vodila gospođa Blanka Petrovečki, majka nestalog Marijana Petrovečkog - Nune.

IMG9991
IMG9999
IMG9995
IMG0008
IMG9994
IMG9992
IMG9998
IMG9997
IMG9985
IMG9989